Τούρκικα τραγούδια «αντιλαλούν» σχεδόν σε κάθε νησί στο Αιγαίο, αν τολμήσεις ν’ ανοίξεις το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό σου. Τουρκικά τραγούδια και μάλιστα κατευθείαν από την «πηγή»: τους πανίσχυρους ραδιοφωνικούς σταθμούς στις ακτές της γείτονος.

Στη βόρεια Τήνο, για παράδειγμα. Αν θελήσεις να επισκεφθείς τον περίφημο Πύργο -τη γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά και άλλων μεγάλων γητευτών του μαρμάρου-, κράτα κλειστό το ραδιόφωνο. Εκτός κι αν σ’ αρέσουν οι τουρκικοί αμανέδες. Οι ελληνικοί σταθμοί απλά δεν ακούγονται. Είναι σαν να μην υπάρχουν. Αντίθετα, οι Τούρκοι έχουν, φαίνεται, βρει πολλά κενά στην ερτζιανή μας ασπίδα στο Αιγαίο. Και το εκμεταλλεύονται. Για να ακούγεται η τουρκική γλώσσα όχι μόνο στον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή» και τα περισσότερα από 10 τηλεοπτικά σίριαλ που έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση, ως προϊόν της εξωτερικής πολιτικής της ‘Αγκυρας. Αλλά και στα ραδιόφωνα ώς την… Εύβοια. Οι αναμεταδότες των ελληνικών ραδιοσταθμών είναι ασήμαντης ισχύος. Ενώ των τουρκικών, πανίσχυροι.

Αφήστε που, για παράδειγμα, στην Τήνο της Παναγιάς, δεν υπάρχει ραδιοσταθμός ούτε για δείγμα. Πριν από μερικά χρόνια, υπήρχαν δύο, έκλεισαν όμως λόγω κόστους, αλλά και λόγω των αυστηρών ραδιοτηλεοπτικών ρυθμίσεων της πολιτείας.

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, ύστερα από δεκαετίες καθυστέρησης, στα τέλη Μαΐου, υπερψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή οι διατάξεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των παρεμβολών από γειτονικά κράτη σε ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν από παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Έτσι, αντιμετωπίζονται πολλά προβλήματα, αλλά μόνο που το μέτρο αυτό αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Έβρου και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας. Τα νησιά του Αιγαίου δεν καλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως παραδέχονται οι αρμόδιοι. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μας διαβεβαιώνει, πάντως, ότι έχει ξεκινήσει από τις παραμεθόριες περιοχές, με βάση ένα χαρτογραφημένο σχέδιο, ώστε όλες οι ακριτικές περιοχές να καλυφθούν με πρόγραμμα ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Το περιμένουν με αγωνία οι κάτοικοι των νησιών μας. Είναι εθνική ανάγκη. Η ‘Αγκυρα έχει φτάσει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην Κάσο, προκαλεί με αιτήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, κραδαίνει τον πέλεκυ της «Γαλάζιας Πατρίδας». Να μη χαρίσουμε στην ‘Αγκυρα και τον έλεγχο των ερτζιανών στο Αιγαίο.

Ναυτεμπορική