Κίνα , Ταϊβάν 2 Ιουλίου 2024

Η Ταϊβάν εντόπισε επτά πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού και έξι μαχητικά αεροσκάφη κοντά στην επικράτειά της

Η Ταϊβάν εντόπισε επτά πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού και έξι μαχητικά αεροσκάφη κοντά στην επικράτειά της

Η Κίνα αύξησε τη χρήση των τακτικών της γκρίζας ζώνης αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των στρατιωτικών αεροσκαφών και των πολεμικών πλοίων που επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι εντόπισε επτά κινεζικά πλοία του ναυτικού (PLAN) και έξι στρατιωτικά αεροσκάφη (PLA) γύρω από την Ταϊβάν από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, ανέφεραν τα Taiwan News.

Σύμφωνα με το MND, από τα έξι αεροσκάφη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), δύο ελικόπτερα PLA εντοπίστηκαν στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα της Ζώνης Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ).

Σε μια ανάρτηση στο X, η MND είπε, «6 αεροσκάφη PLA (Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού) και 7 σκάφη PLAN (Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού) που επιχειρούσαν γύρω από την Ταϊβάν εντοπίστηκαν μέχρι τις 6 π.μ. (UTC+8) σήμερα. 2 ελικόπτερα εισήλθαν στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική ADIZ της Ταϊβάν. Οι #ROCArmedForces παρακολούθησαν την κατάσταση και ανταποκρίθηκαν ανάλογα.»

Κανένα αεροσκάφος της PLA δεν διέσχισε τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε απάντηση, η Ταϊβάν έστειλε αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού και ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα παράκτιας βάσης για την παρακολούθηση του αεροσκάφους της PLA.

Σύμφωνα με τα Taiwan News, η Ταϊβάν παρακολούθησε κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη 423 φορές και σκάφη του Ναυτικού/Ακτοφυλακής 229 φορές τον περασμένο μήνα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, η Κίνα αύξησε τη χρήση των τακτικών της γκρίζας ζώνης αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των στρατιωτικών αεροσκαφών και των πολεμικών πλοίων που επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν.

Οι τακτικές της γκρίζας ζώνης ορίζονται ως «μια προσπάθεια ή μια σειρά προσπαθειών πέρα ​​από την αποτροπή και τη διασφάλιση σταθερής κατάστασης που προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους ασφαλείας κάποιου χωρίς την καταφυγή σε άμεση και μεγάλη χρήση βίας».

Αυτό το τελευταίο περιστατικό προστίθεται σε μια σειρά από παρόμοιες προκλήσεις από την Κίνα τους τελευταίους μήνες. Η Κίνα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών αεροπορικών και ναυτικών εισβολών στη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ).

Η Ταϊβάν είναι εδώ και πολύ καιρό ένα επίμαχο ζήτημα στην εξωτερική πολιτική της Κίνας. Η Κίνα συνεχίζει να διεκδικεί την κυριαρχία της στην Ταϊβάν, τη θεωρεί μέρος του εδάφους της και επιμένει στην ενδεχόμενη επανένωση, με τη βία εάν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, η Ταϊβάν έχει συμβουλεύσει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο μετά τις απειλές του Πεκίνου να εκτελέσει τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Ο Liang Wen-chieh, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Υποθέσεων Ηπειρωτικής χώρας της Ταϊβάν, εξέδωσε αυτή την προειδοποίηση ως απάντηση στις αυξημένες εντάσεις με την Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και αρνείται να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Ταϊβάν από την εκλογή του Προέδρου Tsai Ing-wen το 2016.

Η συμβουλή στοχεύει να προειδοποιήσει τους Ταϊβανέζους ταξιδιώτες σχετικά με πιθανούς κινδύνους σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Κίνας που στοχεύουν τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Αν και δεν απαγορεύονται τα ταξίδια, συνιστάται στους πολίτες να μην εκφράζουν πολιτικές απόψεις ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κράτηση ή δίωξη από τις κινεζικές αρχές.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube