Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έστειλε μυστική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σε αυτό, εκφράζει την πεποίθηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ήττα της Ουκρανίας.

Η επιστολή, με ημερομηνία 5 Ιουλίου, στάλθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ταξίδεψε ο Όρμπαν μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το έγγραφο δεν προοριζόταν για το κοινό. Οι δημοσιογράφοι το πήραν από έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο και η αυθεντικότητά του επιβεβαιώθηκε από ακόμη δύο αξιωματούχους της ΕΕ.

Ο Όρμπαν γράφει ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δεν μίλησε εξ ονόματος ολόκληρης της ΕΕ, αλλά απλώς προσπάθησε να καταλάβει τις θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών. Ο Όρμπαν αναφέρει εν συντομία τη στάση του Ζελένσκι, αλλά διηγείται εκτενώς τις απόψεις του Πούτιν.

Οι προοπτικές για κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσίασε ο Όρμπαν στην επιστολή, οι ρωσικές αρχές είναι βέβαιες ότι ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά της Ουκρανίας αλλά με την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων. Κατά τη συνομιλία του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο Πούτιν δεν ανέφερε τις ρωσικές απώλειες στο μέτωπο, αλλά μίλησε εκτενώς για τους υπολογισμούς του για τις απώλειες της Ουκρανίας.

«Ο Ρώσος πρόεδρος εξεπλάγη που ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι έτοιμοι να εξετάσουν οποιαδήποτε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που δεν χρησιμεύει ως κάλυμμα για την κρυφή αναδιάταξη και ανασύνταξη των ουκρανικών δυνάμεων», γράφει στην επιστολή ο Όρμπαν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας – που έχει αυτό το διάστημα αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. – αναφέρει επίσης στην επιστολή ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο είναι έτοιμες για ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ειρήνης στην Ελβετία, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τη Ρωσία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό είναι το μόνο σημείο της επιστολής όπου ο Όρμπαν αναφέρει λεπτομερώς τη στάση της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις.

Το διπλό ταξίδι του Όρμπαν

Στις 2 Ιουλίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έφτασε στο Κίεβο. Είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μέχρι τις 5 Ιουλίου, ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης, Βίκτορ Όρμπαν, είχε φτάσει στη Μόσχα. Εκεί συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία εξέλιξη που πυροδότησε αντιδράσεις.

Ναυτεμπορική