Επικαλούμενη το ΝΑΤΟ η Άγκυρα και ισχυριζόμενη ότι θα αποδυναμωθεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προσπαθεί να «εμποδίσει» την δημιουργία της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Η αντιπυραυλική ασπίδα όπου πρότειναν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ δεν περιλαμβάνει στους σχεδιασμούς της χώρες εκτός ΕΕ και η Τουρκία αντιλαμβάνεται έτσι ότι θα ενδυναμωθεί η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής όπως η Βουλγαρία και θα έχει ουσιαστικά στα σύνορά της έναν «αδιαπέραστο» φράχτη.

Ενώ ταυτόχρονα θα είναι «απομονωμένη». 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ βρήκε την ευκαιρία την ώρα που πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον να θέσει το θέμα δια… συνεντεύξεως, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤζο Μπάιντεν.

Χωρίς να αποκλείεται να τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στο Politico «Το γεγονός ότι οι σύμμαχοι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εκτός της ομπρέλας ασφαλείας του ΝΑΤΟ θα βλάψει την ενότητα και την αλληλεγγύη της συμμαχίας».

Ενώ πρόσθεσε ότι «Ο πιο αποτελεσματικός οργανισμός ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή είναι το ΝΑΤΟ. Αν και κατανοούμε τις προσπάθειες της Ευρώπης να αυξήσει τη δική της ασφάλεια, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για οποιονδήποτε άλλο σχηματισμό».

Ευρωπαϊκό «Iron dome»

Περί τα μέσα Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, έστειλαν κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπου πρότειναν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση.

Η επιστολή

Στην επιστολή τους, οι δύο πρωθυπουργοί πρότειναν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τόνισαν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023.

Η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Πηγή: Ναυτεμπορική