Το Βερολίνο θέλει να μετατρέψει το προτεινόμενο σύμφωνο ασφαλείας του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, σε ένα Mega deal για το Brexit: να περιλαμβάνει τα πάντα, από τους γεωργικούς κανόνες μέχρι το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

«Χαιρετίζουμε πολύ την πρωτοβουλία για ένα σύμφωνο ασφαλείας. Δεν είναι μόνο για την ασφάλεια, είναι ευρύτερο: θα το αποκαλούσα λοιπόν συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Miguel Berger.

Η υπόσχεση Στάρμερ

Ο Στάρμερ έχει υποσχεθεί μια «επανεκκίνηση» του Brexit με την ΕΕ μετά από ταραχώδεις σχέσεις υπό τους συντηρητικούς προκατόχους του. Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί στενότερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας – αλλά και στενότερους οικονομικούς δεσμούς σε τομείς όπως η γεωργία, τα χημικά και τα επαγγελματικά προσόντα.

Σύμφωνα με την πρόταση του Βερολίνου, αυτές οι φιλοδοξίες θα ομαδοποιηθούν υπό τον ενιαίο τίτλο μιας συμφωνίας ασφάλειας και συνεργασίας και θα συνδυαστούν με προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η βελτίωση της κινητικότητας των νέων.

Προθυμία συνεργασίας

Ο Στάρμερ κινήθηκε γρήγορα για να οικοδομήσει δεσμούς με τη Γερμανία από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 5 Ιουλίου, συναντώντας τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς τρεις φορές μέσα σε μόλις 10 ημέρες – πρώτα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, στη συνέχεια στον τελικό του Euro στο Βερολίνο και ξανά στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στο Oxfordshire.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τις συναντήσεις αυτές και εκείνες με άλλους ηγέτες για να κρίνει το άνοιγμα της ΕΕ σε νέες συνομιλίες για το Brexit σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας βρετανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο Βρεετανός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να επεξεργαστεί τι ακριβώς θα είναι προς διαπραγμάτευση.

Η εν λόγω «κινητικότητα» παραμένει «πολύ σημαντική, όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για τους 27» ως συστατικό στοιχείο μιας νέας διευθέτησης του Brexit, αναφέρει γνώστης του θέματος στο Politico.