H Χαμάς αποδέχθηκε την αμερικανική πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, 16 ημέρες μετά από την πρώτη φάση μιας συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η  οργάνωση απέσυρε ένα αίτημα που είχε βασική προϋπόθεση τη δέσμευση του Ισραήλ σε μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, σημείωσε πηγή της Χαμάς στο Reuters.

Οι συνομιλίες διεξάγονται με άκρα μυστικότητα.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διεθνείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες ειρήνευσης, δήλωσε ότι η πρόταση αυτή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία συμφωνία-πλαίσιο, αν γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ, ενώ θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο που κρατάει ήδη 9 μήνες.

Μία πηγή προσκείμενη στη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ, μιλώντας ανώνυμα, τόνισε ότι τώρα υπάρχει μία πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η δήλωση αυτή, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τοποθετήσεις του Ισραήλ σε προηγούμενες διαπραγματευτικές προσπάθειες, όταν Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν πως το ενδεχόμενο προϋποθέσεων από τη Χαμάς ήταν μη αποδεκτό.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ