Γαλλία 29 Ιουλίου 2024

Γαλλία: Οι υπηρεσίες “ακουμπάνε” τους δολιοφθορείς των τρένων

Γαλλία: Οι υπηρεσίες “ακουμπάνε” τους δολιοφθορείς των τρένων

Πολύ κοντά στους δράστες οι Αρχές

«Έχουμε ταυτοποιήσει το προφίλ αρκετών ανθρώπων», δήλωσε ο Νταρμανέν στην τηλεόραση France 2, σχετικά με τους δράστες του σαμποτάζ. Πρόσθεσε ότι «ο τρόπος δράσης τους έφερε τα χαρακτηριστικά των ακροαριστερών εξτρεμιστών», χωρίς να δώσει παραδείγματα.

Όλα τα τρένα ήταν και πάλι σε λειτουργία από το πρωί της Δευτέρας, αφού οι ομάδες εργάστηκαν όλο το 24ωρο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Patrice Vergriete στο ραδιόφωνο RTL.

Συνολικά 800.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν διαταραχές στα ταξίδια τους εξαιτίας των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων 100.000 ανθρώπων των οποίων τα τρένα έπρεπε να ακυρωθούν εντελώς, είπε, προσθέτοντας ότι το κόστος για την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF θα ήταν σημαντικό.

Το χρονικό

Οι σαμποτέρ χτύπησαν το δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας την Παρασκευή με επιθέσεις πριν από την αυγή σε υποσταθμούς σηματοδότησης και καλώδια σε κρίσιμα σημεία, προκαλώντας χάος στα ταξίδια λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης.

Υπενθυμίζεται ότι γαλλικά και ξένα ΜΜΕ, όπως οι New York Times και η La Provence, έλαβαν το Σάββατο προκήρυξη σύμφωνα με την οποία μια ακρο-αριστερή οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για το σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας την Παρασκευή το πρωί.

Η προκήρυξη υπογράφεται από μία ανώνυμη κολεκτίβα που αυτοπαρουσιάζεται ως «ανώνυμη αντιπροσωπεία» με σκοπό να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρει η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, το εν λόγω ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε από τη διεύθυνση sabotagetgvjo@riseup.net και ελέγχεται στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε από την υπηρεσία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (Junalco) της εισαγγελίας του Παρισιού, και η οποία έχει ανατεθεί στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση (Sdat) και τη χωροφυλακή.

Τι αναφέρει το μήνυμα

«Ισχυρισμός για σαμποτάζ στις γραμμές TGV λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024», αναφέρει το κείμενο, το οποίο αποστέλλεται μέσω μιας διεύθυνσης που δημιουργήθηκε μέσω της πλατφόρμας Riseup. Η τελευταία «παρέχει διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας για άτομα και ομάδες που αγωνίζονται για απελευθερωτικές κοινωνικές αλλαγές», αναφέρει η La Provence.

«Το αποκαλούν γιορτή; Εμείς το βλέπουμε ως γιορτή του εθνικισμού, μια γιγαντιαία σκηνοθεσία της υποταγής των πληθυσμών από τα κράτη», αναφέρει το μήνυμα της οργάνωσης, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ελεγχθεί.

Το κείμενο επιτίθεται «στο [πείραμα] της διαχείρισης του πλήθους από την αστυνομία» που θα αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και «στις δραστηριότητες των γαλλικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο» που θα κάνουν «όλο και πιο εμφανή την κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή που παράγει το καπιταλιστικό σύστημα».

Στη συνέχεια, ασκεί κριτική στη «βιομηχανία των πυρηνικών» και στην κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προτού, τέλος, υπογραμμίσει «το ανθρώπινο, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος των λίγων προνομιούχων που ταξιδεύουν» με τα τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV).

Σημειώνεται ότι πριν από δεκαετίες μια άλλη, ακρο-αριστερή οργάνωση, η «Action Directe», είχε σαμποτάρει ράγες τρένων ως δράση εναντίον της τότε κυβέρνησης.

Οι επιθέσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής κατέστρεψαν υποδομές κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν το Παρίσι με πόλεις όπως η Λιλ, στα βόρεια, το Μπορντό, στα δυτικά, και το Στρασβούργο, στα ανατολικά.

Μια άλλη επίθεση στη γραμμή Παρίσι-Μασσαλία απετράπη, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube