Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναζητά τον ιδανικό υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Οι υποθέσεις είναι πολλές, αλλά για τον Μανουέλ Μπομπάρ, της La France insoumise (Ανυπότακτης Γαλλίας), «ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την πιο σημαντική ομάδα του συνασπισμού του NFP». Δηλαδή το LFI που έχει 78 έδρες, έναντι 69 των Σοσιαλιστών.

Ο Μπομπάρ, συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι «ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν είναι μία από τις επιλογές». «Έχει τα στοιχεία για αυτή τη θέση» γιατί «είναι σύμφωνος με το πρόγραμμα και έχει εμπειρία στην άσκηση εξουσίας». Ο πρόεδρος του LFI δεν θεωρεί απαραίτητο να οργανωθεί ψηφοφορία εντός του συνασπισμού, προτιμώντας τη «συναίνεση».

Ρουσέλ: Ο Μακρόν να μας αφήσει να κυβερνήσουμε

«Ο δρόμος προς την κυβέρνηση είναι δύσκολος, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε», υποστήριξε ο Φαμπιάν Ρουσέλ, Γενικός Γραμματέας του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μιλώντας στο RTL, ο Ρουσέλ απαίτησε από τον Μακρόν «να μας αφήσει να κυβερνήσουμε για να απαντήσουμε στα προβλήματα των μισθών, των συντάξεων, των λογαριασμών… Οι προτάσεις μας έχουν παρουσιαστεί και κοστολογηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες».

Δεν έδωσε πάντως ονόματα για το ποιον (ή ποια) θα προτείνει για πρωθυπουργό το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. «Το ζήτημα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν δεν έχει καν τεθεί», τόνισε. «Χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό που θα μπορέσει να ενώσει τον κόσμο και να πείσει τη Συνέλευση να αποκτήσει πλειοψηφία», εξήγησε.

Διότι χωρίς πλειοψηφία, «δεν μπορούμε να περάσουμε ούτε ένα τροποποιητικό νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά».

Στο τέλος, ο επικεφαλής των Κομμουνιστών ζήτησε λαϊκή παρέμβαση: «Ο λαός πρέπει να εμπλακεί αν θέλουμε να προχωρήσουμε», είπε, προκειμένου να «ασκήσει πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν».

Ναυτεμπορική