REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση 11 Ιουλίου 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Δεν επιτρέπουν στον Όρμπαν να μιλήσει στην Ολομέλεια

Ευρωκοινοβούλιο: Δεν επιτρέπουν στον Όρμπαν να μιλήσει στην Ολομέλεια

Φωτ. REUTERS/Johanna Geron

Το αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων

Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου πραγματοποιείται στο Στρασβούργο η πρώτη, πανηγυρική, Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με τη νέα σύνθεση, μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Είθισται, ο αρχηγός του κράτους που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, να εκφωνεί ομιλία στην Ολομέλεια. Αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.

Η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα πρέπει να περιμένει μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν να παρουσιάσει την ατζέντα της – με το σύνθημα “Κάντε την Ευρώπη ξανά μεγάλη” (Make Europe Great Again)- ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι προσπάθειες του Ούγγρου πρωθυπουργού να απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές έχουν συναντήσει «τείχος» από τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει χρόνος και χώρος».

Πηγές ανέφεραν στο Euronews ότι ο Όρμπαν θα ήθελε να μιλήσει ενώπιον της ολομέλειας την Τρίτη ή την Τετάρτη (16-17 Ιουλίου) της επόμενης εβδομάδας για να παρουσιάσει την ατζέντα της ουγγρικής προεδρίας.

Ωστόσο, η Διάσκεψη των Προέδρων -οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων που καθορίζουν την ατζέντα- δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει χώρο στο πρόγραμμα εκείνη τη στιγμή.

Ο κ. Όρμπαν προκάλεσε την «μήνιν» των Ευρωπαίων (και ευρύτερα των Δυτικών) εταίρων του όταν επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Μόσχα, λίγες μέρες αφότου μετέβη στο Κίεβο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να αποσυνδέσουν την Προεδρία του Συμβουλίου από την επίσκεψη στη Ρωσία, όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε απευθυνόμενος στον Ούγγρο πρωθυπουργό: «θεωρώ ότι βρίσκεστε εδώ και ως εκπρόσωπος της ΕΕ».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube