Αν και η Καμάλα Χάρις είναι σχεδόν σίγουρη ότι θα εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες ότι εξυφαίνεται ένα «πραξικόπημα», που θα μπορέσει να θέσει σε κίνδυνο την υποψηφιότητά της.

Σύμφωνα με την New York Post, πολλοί Δημοκρατικοί θεωρούν τη Χάρις «αρκετά αριστερή» και σχεδιάζουν να στηρίξουν τον Μάρκ Κέλι, Δημοκρατικό γερουσιαστή της Αριζόνα και τον πρώην αστροναύτη Μαρκ Κέλι ως υποψήφιο του κόμματος. «Αν και ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε αμέσως την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, πηγή του κόμματος δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι στο Συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Σικάγο, ενθαρρύνονται να στηρίξουν τον Μαρκ Κέλι», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Προς το παρόν πάντως, το όνομα του Κέλι συζητείται μεταξύ των υποψηφίων αντιπροέδρων της Χάρις. Ο ίδιος μάλιστα έχει ήδη πάρει το μέρος της Χάρις με δήλωση στο Χ «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο σίγουρος ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι το κατάλληλο άτομο για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να οδηγήσει τη χώρα μας στο μέλλον».

«Οι σύνεδροι μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα στο Σικάγο και θεωρητικά να υποστηρίξουν έναν άλλο υποψήφιο. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έρθει μια ιστορική ανατροπή τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Οι σύνεδροι που υποστηρίζουν τώρα τη Χάρις θα έπρεπε ξαφνικά να στραφούν σε άλλον υποψήφιο. Αυτό ακούγεται παράλογο, αλλά τουλάχιστον η New York Post πιστεύει ότι μια τέτοια συνωμοσία εναντίον της Χάρις είναι δυνατή».

Η Χάρις έχει βέβαια εξασφαλίσει προφορικά και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη στήριξη της πλειοψηφίας των συνέδρων, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξουν στάση την ώρα της ψηφοφορίας. Η Χάρις χρειάζεται τουλάχιστον 1.975 από τις 3.949 ψήφους των αντιπροσώπων στο συνέδριο του κόμματος των Δημοκρατικών. Σύμφωνα  με δημοσκόπηση του AP,η  Χάρις έχει ήδη εξασφαλίσει 2.538 ψήφους.

«Αχαρτογράφητα νερά»

Αρκετά ανώτατα στελέχη επίσης, όπως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχουν εκφράσει ακόμη ανοικτά τη στήριξή τους στην Καμάλα Χάρις, γεγονός που δίνει λαβές για τη διάδοση διαφόρων σεναρίων. «Θα πλοηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ομπάμα την  περασμένη Κυριακή. Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος θέλει μια «διαδικασία που θα οδηγήσει σε έναν εξαιρετικό υποψήφιο».

Ο 60χρονος γερουσιαστής της Αριζόνα Μάρκ Κέλι έγινε γνωστός το 2011, όταν  σύζυγός του, βουλευτής Γκάμπι Γκίφορντς, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας. Εκτοτε, ο Κέλι , άρχισε να υποστηρίζει την επιβολή αυστηρότερου ελέγχου στα όπλα και τελικά κέρδισε την έδρα της Αριζόνα στη Γερουσία το 2020. Εκτιμάται ιδιαίτερα από τους Δημοκρατικούς επειδή  συνέβαλε στο να κερδίσει ο Μπάιντεν το 2020 την παραδοσιακά Ρεπουμπλικανική πολιτεία.

Σύμφωνα με την πηγή, που επικαλείται η New York Post, θα πρόκειται για «πραξικόπημα» μεγάλης κλίμακας, καθώς πρώτα αναγκάστηκε ο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί μετά την καταστροφική τηλεοπτική μονομαχία εναντίον του Τραμπ.  «Το δεύτερο βήμα αυτής της συνωμοσίας , γράφει η New York Post, θα ήταν οι Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι να πιεστούν έντονα να ψηφίσουν τον Κέλι και όχι τη Χάρις στο συνέδριο του κόμματος.