Επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο – Τι πρότεινε στον Ζελένσκι

Επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο – Τι πρότεινε στον Ζελένσκι

Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτήν τη συνάντηση υποστηρίζει το Κρεμλίνο

Επίσκεψη έκπληξη πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη 2 Ιουλίου στο Κίεβο ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky με απώτερο στόχο όπως λέει να συμβάλλει στην εύρεση μιας λύσης που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης.
Μάλιστα ο Orban υποστήριξε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Zelensky πως του πρότεινε να σκεφτεί την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Orban, από τους πιο φιλορώσους ηγέτες της Ευρώπης και από τους πιο σκληρούς επικριτές του Zelensky, βρέθηκε στο Κίεβο από την έναρξη των στρατιωτικών συγκρούσεων τον Φεβρουάριο του 2022.

Αντιμετώπιση προκλήσεων

«Εκτιμούμε τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Προέδρου Zelensky και του ζητήσαμε να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων» υποστήριξε ο Orban, αναφέροντας πως η Ουγγαρία θα ήθελε να υπογράψει μια διμερή συμφωνία με την Ουκρανία για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
«Ο στόχος της ουγγρικής προεδρίας είναι να συμβάλει στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι’ αυτό έκανα το πρώτο μου ταξίδι στο Κίεβο» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Orban, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
«To κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ του Orban και του Zelenksy θα είναι η ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης» ανέφερε ο ο Bertalan Havasi, επικεφαλής του γραφείου τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν και τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα ο Orban συμφώνησε με το ΝΑΤΟ ότι η Ουγγαρία δεν πρόκειται να στείλει ούτε στρατό ούτε εκπαιδευτές στο πλαίσιο οποιασδήποτε Νατοϊκής πρωτοβουλίας αλλά ούτε και χρήματα στην Ουκρανία, ενώ ο ηγέτης της Ουγγαρίας επαναλαμβάνει διαρκώς πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία και της λήξης του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

Συμφωνία για την ουγγρική μειονότητα

Από τη Βουδαπέστη αναφέρουν ότι τα σχέδια για την επίσκεψη προέκυψαν ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των δικαιωμάτων της ουγγαρόφωνης μειονότητα της Ουκρανίας, η οποία ζει στα δυτικά της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.
Όπως επισημαίνεται, προϋπόθεση για τη συνάντηση αυτή, ήταν να έχει λυθεί το ζήτημα της ιθαγένειας αυτών των πολιτών.
«Τις τελευταίες εβδομάδες επιτεύχθηκε μια συμφωνία. Ίσως θα μπορούσαν να το ανακοινώσουν ως επιτυχία» επισημαίνει πηγή από την ουγγρική κυβέρνηση με γνώση της επίσκεψης Orban στο Κίεβο.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η Ουγγαρία έχει αναλάβει από χθες Δευτέρα 1η Ιουλίου, την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Σε αντίθετη πορεία με τη Δύση

Είναι γνωστό ότι η Ουγγαρία διατηρεί μια τελείως διαφορετική στάση από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας. Η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ανάγκη να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία και αντ’ αυτού έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα ο Orban έχει συμπεριλάβει τον Zelensky σε μια λίστα «αντιπάλων» που υποτίθεται ότι είχαν συνωμοτήσει εναντίον του και είχαν υποστηρίξει την αντιπολίτευση στις εκλογές του 2022.
Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Péter Szijjártó να έχει επισκεφθεί τη Ρωσία πέντε φορές από την έναρξη των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν κέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την παροχή όπλων και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας το ουγγρικό βέτο.
Σε απάντηση, η Βουδαπέστη κατηγόρησε την ΕΕ για «αδιάντροπη» παραβίαση των κανόνων της.

Να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αλλάξει γιατί αντί για ειρήνη υπάρχει απειλή πολέμου και αντί για δημόσια τάξη υπάρχει αχαλίνωτη παράνομη μετανάστευση ανέφερε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι M1 ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι χρειάζονται αλλαγές γιατί «κάτι έχει πάει στραβά».
«Οι λαοί της Ευρώπης θέλουν ειρήνη, αλλά δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και όταν ξέσπασε, δεν μπορούσαμε να τον απομονώσουμε. Επομένως, αντί για ειρήνη, οι Ευρωπαίοι σήμερα έχουν πόλεμο και αντί για τάξη και ασφάλεια – μετανάστευση και τρομοκρατική απειλή» επισήμανε ο Orban, αναφέροντας πως οι δεξιές συντηρητικές δυνάμεις, ειδικά η συμμαχία τριών κομμάτων που ιδρύθηκε στις 30 Ιουνίου στη Βιέννη, θα μπορέσουν να επιφέρουν αλλαγές στην Ε.Ε.

Η αντίδραση της Μόσχας

Το Κρεμλίνο δεν έχει προσδοκίες από την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στο Κίεβο υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Δεν περιμένουμε τίποτα και μάλλον δεν εναπόκειται σε εμάς να σχολιάσουμε το θέμα. Η Ουγγαρία ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ και σαφώς πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά της. Γι’ αυτό πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα εστιάσουν στις υποχρεώσεις του Orban όσον αφορά τα συμφέροντα των Βρυξελλών μάλλον παρά τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας» επισήμανε ο Peskov, τονίζοντας πάντως ότι «ο Orban είναι γνωστός ως πολιτικός που ξέρει πώς να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του με αρκετά σκληρό τρόπο».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube