Ένοχος κρίθηκε ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ για 16 κατηγορίες που συνδέονται με ένα σύστημα στο οποίο δέχθηκε δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού και μιας Mercedes-Benz, σε αντάλλαγμα για να βοηθήσει ξένες κυβερνήσεις.

Ένοχος

Ειδικότερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε σήμερα ένοχο για διαφθορά τον γερουσιαστή, γράφοντας τον επίλογο της πολιτικής σταδιοδρομίας του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους των Δημοκρατικών.

Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Κατηγορία κατά της συζύγου του

Η σύζυγος του, Ναντίν Αρσλανιάν Μενέντζε, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για την υπόθεση δωροδοκίας, αλλά η δίκη της καθυστέρησε για να μπορέσει να υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Έχει δηλώσει αθώα.

Οι δικηγόροι του γερουσιαστή προσπάθησαν να μεταθέσουν την ευθύνη στην κυρία Μενέντεζ, παρουσιάζοντάς την ως άτομο που ήλπιζε «να πάρει μετρητά και περιουσιακά στοιχεία με όποιον τρόπο μπορούσε».

Δικάζονται επίσης δύο επιχειρηματίες, ο Γουάελ Χάνα και ο Φρεντ Ντάιμπς, με την κατηγορία ότι αναζήτησαν τον γερουσιαστή για να βοηθήσει παράνομα την αιγυπτιακή κυβέρνηση και να εξασφαλίσει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.

Ένας τρίτος επιχειρηματίας, ο Χοσέ Ουρίμπε ομολόγησε την ενοχή του και κατέθεσε κατά του κ. Μενέντεζ στη δίκη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων, email και μηνύματα για να δείξουν ότι ο γερουσιαστής δεχόταν παχυλές ανταμοιβές από ξένες κυβερνήσεις.

Είπαν ότι τα δώρα περιελάμβαναν ράβδους χρυσού αξίας άνω των 100.000 δολαρίων.

Κατεβαίνει ανεξάρτητος

Ο Μενέντεζ κατεβαίνει επί του παρόντος ως ανεξάρτητος, ελπίζοντας να διατηρήσει την έδρα του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το χρονικό της υπόθεσης Μενέντεζ

Ο γερουσιαστής έχει αντιμετωπίσει ομοσπονδιακές κατηγορίες διαφθοράς στο παρελθόν.

Δικάστηκε το 2017 με την κατηγορία ότι έκανε πολιτικές χάρες σε έναν πλούσιο οφθαλμίατρο στη Φλόριντα με αντάλλαγμα πολυτελείς διακοπές και άλλα δώρα.

Αλλά αυτή η υπόθεση έληξε σε κακοδικία.

Πηγή ΑΜΠΕ