ΕΕ-Τουρκία: Ξεκινούν τον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου για το εμπόριο

ΕΕ-Τουρκία: Ξεκινούν τον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου για το εμπόριο

Νέος διάλογος υψηλού επιπέδου για το εμπόριο

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντρομπρόβκις και ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ πραγματοποιούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για το εμπόριο.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας από τον Νοέμβριο του 2023 και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο νέος διάλογος υψηλού επιπέδου για το εμπόριο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εναπομεινάντων διμερών εμπορικών ζητημάτων και στη συζήτηση περαιτέρω τομέων συνεργασίας, καθώς και τρόπων να προληφθεί η καταστρατήγηση των κυρώσεων της ΕΕ.

Διεξάγεται επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για ανταλλαγή απόψεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με θέματα που αφορούν το εμπόριο και την τελωνειακή ένωση.

Μετά την άρση από την Τουρκία 11 εμπορικών φραγμών (από τους 26) από τις αρχές του 2021, και σε συνέχεια των εργασιών της ειδικής διμερούς ομάδας εργασίας για το εμπόριο, οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν τρόπους να άρουν άλλους φραγμούς προτεραιότητας. Η συζήτηση θα εστιάσει σε θέματα όπως η πράσινη μετάβαση, το ψηφιακό εμπόριο και η εμπορική άμυνα.

Παράλληλα, η ΕΕ και η Τουρκία θα συζητήσουν τη συνεργασία για την πρόληψη της επανεξαγωγής ειδών «κοινής υψηλής προτεραιότητας» στη Ρωσία, στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο.

Η συνεδρίαση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων δυσκολιών στην υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης, την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη και την προετοιμασία του εκσυγχρονισμού της, αναφέρει η Κομισιόν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube