Από το πλέον επίσημε «βήμα», ο Οβάλ γραφείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του ζήτησε από τους  τους Αμερικανούς να «ρίξουν το πολιτικό θερμόμετρο και να θυμούνται ότι είναι όλοι φίλοι»

Ο πυροβολισμός κατά του Τραμπ «μας καλεί όλους να κάνουμε ένα βήμα πίσω», δήλωσε στο διάγγελμα που κράτησε περίπου επτά λεπτά.

«Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες, αλλά  η πολιτική δεν μπορεί να μετατρέπεται κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης, ή, Θεός φυλάξοι, πεδίο δολοφονιών», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ευτυχώς ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά», σημείωσε, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξομαλυνθεί αυτή η βία. Η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ έντονη. Ήρθε η ώρα να ηρεμήσουμε. Όλοι έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε».

«Να βγούμε από τα σιλό μας»

Επίσης απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να βγουν από την απομόνωση τους (σσ: χρησιμοποίησε την λέξη σιλό) όπου ακούνε μόνο απόψεις με τις οποίες συμφωνούν.

«Όλοι στην Αμερική πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό και το μίσος δεν πρέπει να βρίσκει ασφαλές καταφύγιο», είπε, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ξεχωριστές»..

Και συνέχισε: «Πρέπει να βγούμε από τα σιλό μας, όπου ακούμε μόνο εκείνους με τους οποίους συμφωνούμε, και όπου η παραπληροφόρηση οργιάζει, όπου ξένοι παράγοντες υποδαυλίζουν τη φλόγα της διχόνοιας, για να διαμορφώσουν αποτελέσματα που συνάδουν με τα συμφέροντά τους και όχι με τα δικά μας».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι, θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα ανά την χώρα «για να υποστηρίξω τα πεπραγμένα και το όραμά μας».

Μήνυμα δύναμης

Ήταν η τρίτη φορά που ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε το επίσημο περιβάλλον του Οβάλ Γραφείου για να σχολιάσει θέματα μείζονος σημασίας για τους Αμερικανούς από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2021.

Αυτή του η κίνηση ήταν ένα μήνυμα επίδειξης δύναμης και ένας συμβολισμός την ώρα που δίνει μάχη μέσα στο κόμμα του εναντίον όσων του ζητούν να κάνει στην άκρη λόγω των ανησυχιών ότι δεν έχει τη διανοητική επάρκεια για άλλη μια τετραετία.

naftemporiki.gr