Δεν θέλουμε να μας σώσετε, καλύτερα να μην κάνετε τίποτε

Δεν θέλουμε να μας σώσετε, καλύτερα να μην κάνετε τίποτε

Σταματήστε τα όλα, δεν θέλουμε να μας σώσετε

Άριστος Μιχαηλίδης

Ώρες – ώρες νιώθω έντονη επιθυμία να τους παρακαλέσω: Σταματήστε τα όλα, δεν θέλουμε να μας σώσετε, δεν θέλουμε να πέσει το κόστος για το ηλεκτρικό μας, μην κάνετε άλλα σχέδια, φτάνει.

Διότι, αυτό που αντιλαμβάνεται ο καθένας πια είναι πως όποτε κάνουν σχέδια και ξεκινούν να τα εφαρμόσουν, δήθεν για το καλό μας, τελικά μας κοστίζουν πολλά περισσότερα εκατομμύρια από όσα ήδη πληρώνουμε. Καλύτερα ας κάτσουν στα βραστά τους και όσο αντέξουμε.

Ο πράσινος Γιώργος Περδίκης έλεγε χτες να το ξανασκεφτούμε για το φυσικό αέριο. Να ξανασκεφτούμε αν αξίζει να συνεχίσουμε να σπαταλούμε πόρους για υποδομές φυσικού αερίου, που μπορεί σήμερα να μην είναι η πιο συμφέρουσα λύση. Διότι το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή έπρεπε να έρθει το 2006, όχι σήμερα.

Μπορεί να έχει δίκαιο. Τι να λέμε τώρα; Ότι η προμήθεια φυσικού αερίου για την ΑΗΚ, με τερματικό στο Βασιλικό, αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη στις 8/10/2001; Κι ότι ο υπουργός του Νίκος Ρολάνδης, δήλωνε τότε ότι «το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο άρχισε να μπαίνει σε τροχιά πραγμάτωσης».

Από τότε άλλαξαν πράγματι οι συνθήκες, οι τιμές, η ενέργεια κι αν τότε το φυσικό αέριο ήταν στις δόξες του σήμερα δεν είναι. Αλλά εμείς μείναμε εκεί. Όχι, δεν ξέρω να προτείνω κάτι άλλο, υπάρχουν ειδικοί γι΄ αυτό το σκοπό, αλλά είμαι σίγουρος γι΄ αυτό που είπα: ότι όποτε κάνουν σχέδια για το καλό μας, τα πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά από το να μην κάνουν τίποτα.

Για παράδειγμα, πρέπει να τους εμπιστευτούμε τώρα ότι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη, με την Ευρώπη βασικά, είναι αυτό που θα μας σώσει. Και επειδή θα μας σώσει πρέπει να πληρώνουμε και προκαταβολικά, από τώρα μέχρι να γίνει το έργο. Το έργο των δισεκατομμυρίων, που ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό κόστος και πότε θα πραγματοποιηθεί.

Είναι σημαντικό δεν αμφιβάλλω. Αλλά, ποιους να εμπιστευτούμε; Αυτούς που μας έλεγαν ότι θα μας σώσει το τερματικό φυσικού αερίου; Και αγόραζαν πλοίο €200 εκατομμυρίων για να είναι στη Σαγκάη και να το έχουν άλλοι; Αυτούς που έδιναν τη δουλειά σε μια κοινοπραξία, που όλα έδειχναν ότι έπρεπε να αποκλειστεί;

Μήπως να θυμίσω ότι δεκαετίες ολόκληρες πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΑΗΚ «ειδικό τέλος» για το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), διότι το 2003 έγινε νόμος που προνοεί την προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ (αιολική ή ηλιακή ενέργεια, βιομάζα κλπ.).

Νομίζαμε ότι πληρώνουμε αυτό το «ειδικό τέλος» για καλό σκοπό. Για να απαλλαγούμε από τους ρύπους του μαζούτ, για να αξιοποιήσουμε τη δωρεάν φυσική ενέργεια και να προστατεύσουμε και το περιβάλλον. Πληρώναμε για δεκαετίες και με την προσμονή ότι κάποια στιγμή θα έχουμε όφελος. Τώρα που ήρθε η εποχή των ΑΠΕ, ειδικά με τα ηλιακά πάρκα, ανακαλύπτουμε ότι ούτε αυτά μας σώζουν, ούτε μειώνουν το κόστος του ηλεκτρικού. Κάποιοι κερδίζουν χοντρά λεφτά, ο λαός πάλι πληρώνει τόναν αλλόναν, και μάλιστα μόλις έρθει ο καύσωνας να τον απειλούν να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρισμού κι ας λιώσει, αλλιώς θα του κόψουν το ρεύμα.

Μήπως να θυμίσω τα αποχετευτικά; Πληρώναμε χρόνια προκαταβολικά, αλλά όταν ήρθε η ώρα να εγκατασταθούν πληρώναμε και την εγκατάσταση και τα βαριά τέλη. Το κράτος και οι δήμοι, δηλαδή, τι πληρώνουν με τους φόρους που εισπράττουν για να ανταποδίδουν στους πολίτες με έργα; Μόνο μισθούς; Στα χωριά της Σολιάς, για παράδειγμα, πληρώνουν εδώ και χρόνια ετήσιο τέλος για το αποχετευτικό σύστημα, που ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα γίνει. Μην πάμε και στο μέγα σκάνδαλο της Πάφου και αλλού με τις μίζες του αποχετευτικού και των αποβλήτων.

Γι΄ αυτό λέω. Καλύτερα να μην κάνουν τίποτε τόσο σημαντικό αφού δεν μπορούν. Διότι, όπως πάμε, θα μας κάνουν να επιστρέψουμε στα λουξ.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube