Δεκαπέντε μέλη του συνδικάτου εκπαιδευτικών, Eğitim-Sen, ξυλοκοπήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση

Δεκαπέντε μέλη του συνδικάτου εκπαιδευτικών, Eğitim-Sen, ξυλοκοπήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση

Δεκαπέντε μέλη του συνδικάτου Eğitim-Sen ξυλοκοπήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση ενώ διαμαρτύρονταν κατά του «νόμου για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού» που μόλις είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Στην Άγκυρα, σημειώθηκε επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτές του εκπαιδευτικού συνδικάτου Eğitim-Sen. Οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «Νόμο για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού» που συζητείτο στο κοινοβούλιο. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς με γκλομπ και σπρέι πιπεριού. Δεκαπέντε από τους διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση. Συγκεκριμένα, τα άτομα που ψεκάστηκαν με σπρέι πιπεριού από κοντινή απόσταση κατέρρευσαν.

«Θα αντισταθούμε μέχρι τελικής πτώσης»

Παρά τις επιθέσεις, οι εκπαιδευτικοί συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους, αλλά τους σταμάτησαν και πάλι. Τελικά, με επιμονή, έφτασαν στο Πάρκο του Κοινοβουλίου. Ο γενικός πρόεδρος του Eğitim-Sen, Kemal Irmak, δήλωσε: «Αν η αστυνομία είναι πεισματάρα, εμείς είμαστε ακόμα πιο πεισματάρηδες. Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους. Θα φέρουμε πίσω τους συλληφθέντες φίλους μας».

«Νόμος για το επάγγελμα του καθηγητή»: νεοφιλελευθερισμός, διαφθορά και καταστολή

Το συνδικάτο Eğitim-Sen είναι σαφώς επικριτικό απέναντι στο νομοσχέδιο. Η συνδικαλιστική οργάνωση δήλωσε ότι: «το περιεχόμενό του απαξιώνει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, δεν προσφέρει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτικών και καταργεί την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Αποδυναμώνει τα προσωπικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και αυξάνει τις διακρίσεις και την ανισότητα μεταξύ των εκπαιδευτικών». Η ένωση επικρίνει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν περιέχει ρυθμίσεις για την αμοιβή των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία και αντίθετα κάνει διάκριση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Διδασκαλία στην Τουρκία: Ένα εισιτήριο για μια επισφαλή ζωή

Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες των εκπαιδευτικών και δεν συμπεριλαμβάνει ολοκληρωμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της κοινωνικής τους θέσης. Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Τουρκία είναι εξαιρετικά κακοπληρωμένο. Ο υψηλότερος μεικτός μισθός για τους εκπαιδευτικούς είναι λίγο πάνω από 1.000 ευρώ, και αυτό παρά το κόστος διαβίωσης που είναι μερικές φορές ακόμη υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας λόγω του πληθωρισμού. Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί αναμένεται μάλιστα να λάβουν πολύ λιγότερα από τα μισά. Η κατάσταση είναι πολύ πιο επισφαλής για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία.

Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί, προφανώς, φοβούνται ακόμη μεγαλύτερες επιθέσεις του καθεστώτος στην ελευθερία του επαγγέλματός τους. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει λεπτομερώς τις πειθαρχικές ποινές για τους ασκούμενους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους. Το συνδικάτο βλέπει μια σαφή απειλή για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών, παρόμοια με τις σχεδιαζόμενες, εντελώς αδιαφανείς επιλογές προαγωγής, και υπενθυμίζει την αυθαίρετη μεταχείριση που ήδη υπάρχει απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Η καθιέρωση προαγωγών «ανάλογα με την απόδοση» αυξάνει επίσης τον ανταγωνισμό και απαξιώνει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού γενικά.

 

 

 

Πηγή: https://anfenglish.com/news/15-members-of-teachers-s-union-beaten-and-taken-into-custody-74200

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube