Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

CNN για Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Μπορεί τελικά να ξεκινήσει ένας πόλεμος που κανείς δεν επιθυμεί;

Δημοσιεύτηκε στις

Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ;

Το τελευταίο πλήγμα με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 παιδιά και έφηβοι φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσουν πυρά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ωστόσο φαίνεται ότι σήμερα βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η αντίδραση του Ισραήλ στην πολύνεκρη επίθεση ήταν άμεση – αφού πρώτα υποσχέθηκε πως η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «πολύ ακριβό τίμημα». Ήδη, ο στρατός εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών στο έδαφος του Λιβάνου. Από την πλευρά της, η Βηρυτός καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Στο Ισραήλ, η επίθεση έχει προκαλέσει σοκ και θλίψη. Χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθησαν στις κηδείες των παιδιών και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν θυμό και οργή για την αδικαιολόγητη επίθεση της Χεζμπολάχ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ ενώ το Ισραηλινό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η επίθεση του Σαββάτου συνιστά την «υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών» από τη Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ», τονίζοντας ότι «ήταν δικός τους πύραυλος και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν». Πρόσεθεσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε συζητήσεις με Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους.

Μπορεί να ξεκινήσει ένας πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ;

«Αυτό για το οποίο ανησυχώ κάθε μέρα είναι ότι ένας λανθασμένος υπολογισμός ή ένα ατύχημα… χτυπά ένα λεωφορείο γεμάτο παιδιά ή χτυπά ένα άλλο είδος πολιτικού στόχου, που θα μπορούσε να αναγκάσει το πολιτικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα να προβεί σε αντίποινα με τρόπο που θα διολισθήσει σε πόλεμο. Ακόμα κι αν και οι δύο πλευρές πιθανώς κατανοούν ότι ένας μεγαλύτερης κλίμακας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς», είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο ο Άμος Χοστάιν, ανώτερος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν.

Το ισοδύναμο αυτού του λεωφορείου ήρθε το βράδυ του Σαββάτου, στα Υψίπεδα του Γκολάν, αναφέρει το CNN.

Μπορεί να επαληθευτεί ο φόβος του Χοχστάιν για μια σύγκρουση μεγαλύτερης κλίμακας;

Σύμφωνα με αυτά που διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, μάλλον ναι. «Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ», δήλωσε σε συνέντευξη το βράδυ του Σαββάτου. «Η απάντηση θα είναι ανάλογη».

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ συνεδριάζει προκειμένου να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στο φονικό χτύπημα. Η αντίδραση θεωρείται δεδομένη και ενδέχεται να έρθει και εντός της ημέρας. Την ίδια ώρα, ένας διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε πλήρη εξέλιξη, για την αποτροπή μιας κλιμάκωσης βόρειο μέτωπο του Ισραήλ.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πριν προσθέσει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν «να δουν τη σύγκρουση να κλιμακώνεται».

Η αντίδραση, μέχρι στιγμής, δεν προδίδει την αρχή ενός πολέμου. Πιθανώς θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα. «Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν όλα αυτά, ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τους εχθρούς μας από το να μας χτυπήσουν… είναι να αντεπιτεθούμε και να τους χτυπήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε στο CNN ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ.

Εδώ και μήνες, η διεθνής κοινότητα εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Με τον ισχυρότερο πληρεξούσιο του Ιράν να εκτιμάται ότι διαθέτει τουλάχιστον 150.000 πυραύλους και ρουκέτες που στρέφονται νότια, ο φόβος για έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τον Λίβανο και θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο Ισραήλ μεγαλώνει.

Όπως δήλωσε στο CNN ο Άρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης της Carnegie Endowment for International Peace, μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση «έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτή την περιοχή: έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να παρασύρει μαζί του τον Κόλπο».

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Και όμως, κατά τους τελευταίους σχεδόν 10 μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν πάντα αποσύρονταν πριν βρεθούν «στο χείλος του γκρεμού».

Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ εξουδετέρωσε έναν ανώτερο ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν ήρθε. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ σκότωσε στη Δαμασκό έναν ανώτατο διοικητή του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRCHG). Σε απάντηση, το Ιράν εξαπέλυσε πρωτοφανή πλήγματα κατά του Ισραήλ. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος και πάλι, δεν ήρθε.

«Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει ακόμη και όταν οι ηγέτες δεν τους ήθελαν»

Το status quo, φυσικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί, σχολιάζει το CNN. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ισραήλ μοιάζουν με πόλεις φαντάσματα. Μια παρόμοια εικόνα διαδραματίζεται στο νότιο Λίβανο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν παρά μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση. Το Ισραήλ θέλει να απομακρύνει εντελώς την απειλή της Χεζμπολάχ, από τα σύνορά του, πίσω στον ποταμό Λιτάνι, όπως προβλέπει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μεταξύ των δύο μερών, το 2006. «Αν ο κόσμος δεν απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, το Ισραήλ θα το κάνει», είχε δηλώσει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ τον Δεκέμβριο.

Και έτσι, παρά τις επιθέσεις, τις εσωτερικές πιέσεις, τους φόβους και τις κλιμακώσεις, οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν να σιγοβράζουν. Κανείς δεν φαίνεται να θέλει αυτόν τον πόλεμο, αλλά όπως είχε προειδοποιήσει ο Χοχστάιν, «πόλεμοι έχουν ξεκινήσει ιστορικά σε όλο τον κόσμο ακόμη και όταν οι ηγέτες δεν τους ήθελαν, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή».

Πηγή: CNN, liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Μήνυμα στην Τουρκία εξ Αμερικής! Μην τολμήσετε να πειράξετε τους Κούρδους

«Αν δεν ήταν οι Κούρδοι, το ISIS μπορεί να υπήρχε ακόμα»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ροζάβα επέκρινε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Κένεντι και είπε: «Οι Κούρδοι παρείχαν τη μεγαλύτερη βοήθεια στον αγώνα κατά του ISIS. Αν δεν ήταν οι Κούρδοι, το ISIS μπορεί να υπήρχε ακόμα».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κένεντι επέκρινε τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ροζάβα (Βόρεια και Ανατολική Συρία), χαρακτηρίζοντας τους Κούρδους ως «φίλους της Αμερικής».

Υπενθυμίζοντας ότι οι Κούρδοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του ISIS, ο Κένεντι είπε: «Αν δεν ήταν οι Κούρδοι, το ISIS μπορεί να υπήρχε ακόμα».

Ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι είπε: «Ο κ. Ερντογάν δεν συμπαθεί τους Κούρδους, δεν θα το σχολιάσω, αλλά ο Ερντογάν έχει ένοπλες ομάδες και τανκς στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εισβάλει στη Συρία».

Απειλώντας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν δεν αφήσει ήσυχους τους Κούρδους στη Ροζάβα και τη Συρία, ο Αμερικανός γερουσιαστής Κένεντι είπε: «Αφήστε τους Κούρδους ήσυχους, αφήστε ήσυχους τους Σύρους πολίτες. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φίλος μας, αλλά δεν με εμποδίζει να ενεργήσω ανάλογα εάν εισβάλει στη Συρία.

«Εάν εισβάλετε και βλάψετε τους Κούρδους, θα καλέσω αυτό το Κογκρέσο να αναλάβει δράση και οι κυρώσεις μας δεν θα είναι καλές για την τουρκική οικονομία. Αφήστε τους Κούρδους ήσυχους», είπε.

Κάλεσμα από τον Γκράχαμ και τον Χόλεν

Μετά τις δηλώσεις του Κένεντι, οι Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Βαν Χόλεν, προσωπικότητες με επιρροή στη Γερουσία των ΗΠΑ, εξέδωσαν επίσης δελτίο τύπου και κάλεσαν την Τουρκία.

Η δήλωση ανέφερε, «Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη χωρίς όπλα στο Κομπάνι. Εάν η Τουρκία δεν αποδεχτεί αυτό το αίτημα, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις».

Αναφέρθηκε ότι η δήλωση δημοσιεύτηκε μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Διοικητή των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων (SDF) Μάζλουμ Αμπντί.

Οι δύο γερουσιαστές επέκριναν την Τουρκία και είπαν: «Οι ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ θέτουν σε κίνδυνο την αποστολή τους να αποτρέψουν την αναβίωση του ISIS επιτιθέμενοι στους Κούρδους συμμάχους μας».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει τραγική στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία μεχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2024 από το δίκτυο ανθρωπιστικών Οργανισμών στη Συρία

Η ανασφάλεια παραμένει υψηλή σε περιοχές της Συρίας, με εχθροπραξίες να αναφέρονται στις επαρχίες Ταρτούς και Χαλέπι. Οι ΜΚΟ δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο Menbij στην επαρχία του Χαλεπίου για πάνω από μια εβδομάδα.

Η κατάσταση παραμένει τραγική για τους 44.000 εκτοπισμένους που διαμένουν σε 263 συλλογικά κέντρα έκτακτης ανάγκης στη βορειοανατολική Συρία. Στην πλειονότητά τους δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη νερού και αποχέτευσης.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του έχουν υποστηρίξει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Συρία με επισιτιστική βοήθεια από τις 27 Νοεμβρίου. Τα αρτοποιεία επαναλειτουργούν επίσης με σχεδόν πλήρη δυναμικότητα στο Χαλέπι.

Η αποκατάσταση βασικών εγκαταστάσεων έχει ξεκινήσει σε σχετικά σταθερές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης νοσοκομείων στη Χομς και των επισκευών δρόμων στο Χαλέπι και την αγροτική περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Αρωγής Έκτακτης Ανάγκης Τομ Φλέτσερ ταξίδεψε στη Χομς και το Χαλέπι για την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στη Συρία στις 18 Δεκεμβρίου.

 

Επιμελεια ερευνα Γιάννης Πεγειωτης

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Μάζη “Αμεθύστη ή έκπαγλος”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα 1666 ο Ιωάννης ο Ηρακλεικός ανακαλύπτει ένα μισοκατεστραμμένο χειρόγραφο που γράφτηκε κατά τον 14ο αιώνα, από τον Διονύσιο τον Απολλωλό, Μέγα Διδάσκαλο του μυστικού τάγματος των Ελευθέρων Λαθροπρακτών, με μεταγενέστερα σχόλια από τον Ουάλη τον Σύρο. Το μεταγράφει λοιπόν και το εμπλουτίζει με δικά του σχόλια, όσα εκείνος αποκόμισε από τα κείμενα που διάσωσε, ό,τι κατάλαβε, ή όσα νομίζει ότι κατάλαβε, διατηρώντας τον μυστικιστικό χαρακτήρα του. Κάπως έτσι προέκυψε η “αμεθύστη η έκπαγλος”.

Πρέπει να εξομολογηθώ πως έχω ένα πάθος με τον γραπτό λόγο. Και γραμματόσημο να πέσει στα χέρια μου θα το διαβάσω. Αγαπώ τα βιβλία, τα όμορφα βιβλία, τα ωραία βιβλία, τα καλογραμμένα βιβλία, τα ενδιαφέροντα βιβλία, τα μη προβλέψιμα απ’ την αρχή τους. Η αμεθύστη η έκπαγλος του Γιάννη Μάζη είναι όλα αυτά. Προσθέστε μια δόση μυστικισμού, μια υποψία αποκρυφισμού και άλλα που σταδιακά ανακαλύπτει ο αναγνώστης, και τότε θα την έχουμε προσεγγίσει πιο καθαρά. Γιατί η αμεθύστη επιδέχεται πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.

Όταν το πρωτοέπιασα, τα χέρια μου αισθάνθηκαν πως κρατούν ένα πράγματι όμορφο αντικείμενο. Υλικά και χρώματα ήταν εκεί όσο χρειάζεται για να παράξουν ένα ελκυστικό αποτέλεσμα. Ξεφυλλίζοντάς το ήταν σαν να στριφογύριζα ένα μαγευτικό καλειδοσκόπιο. Εικόνες από μεσαιωνικά χειρόγραφα ιστορημένα με εκπληκτικά λαμπερά χρώματα που φωτίζονταν ακόμη περισσότερο από την χρήση καθαρού χρυσού, ήρθαν στη μνήμη μου και αναστυλώθηκαν μπροστά στα μάτια μου. Απόλαυσα την ανθοφόρο ταινία που περιβάλλει το κείμενο σε κάθε σελίδα, χωρίς καν να καταλάβω αμέσως πως ήταν η ίδια παντού. Ξαφνιάστηκα όταν, εκ των υστέρων έμαθα, πως ο Γιάννης ήταν ο δημιουργός αυτού του χρυσοποίκιλτου κοσμήματος που θυμίζει τα χρυσά συμποσιακά στεφάνια της Βεργίνας, από φύλλα κισσού ή βελανιδιάς και λεπτεπίλεπτα λουλούδια.

Ξεκίνησα να το διαβάζω, μα σχεδόν απ’ την αρχή παρασύρθηκα σε μια μεγαλόφωνη ανάγνωση και απόλαυσα τη μουσικότητα της γλώσσας, χωρίς καλά-καλά να προσέχω τι διαβάζω, με τα αυτιά γεμάτα από τις προσωδίες ενός άρτιου χειρισμού της ελληνικής. Είναι η κοινή ελληνική; Είναι μοναστηριακή; Ή πιότερο η γλώσσα των μεσαιωνικών χρονικών; Αδιάφορο! Είναι μια γλώσσα που ακούγεται ακριβώς αυτή που πρέπει για την εποχή που περιγράφει, μια γλώσσα στην σωστή της ώρα. Είναι ωραία ελληνικά.

Μόνο προς το τέλος άρχισα αναπάντεχα ν’ αναρωτιέμαι: μα τι στην ευχή είναι αυτή η έκπαγλος αμεθύστη; Είναι άνθος ή λίθος, ή είναι ο Έρως, όπως πολύ ακροθιγώς αναφέρεται σε ένα σημείο; Και τι είδους έκπαγλη είναι; Απ’ αυτή που προκαλεί φρίκη και τρόμο ή την άλλη που προξενεί έκπληξη και θαυμασμό;


Στην δεύτερη ανάγνωση άρχισαν να τίθενται περισσότερα ερωτηματικά, αλλά και να ξεπηδούν μεσ’ απ’ το κείμενο όροι – κλειδιά για να απαντηθούν. Περιπλανήσεις σε ξεχασμένες πτέρυγες μοναστηριακών βιβλιοθηκών με μουχλιασμένα ερμάρια, σε σκοτεινές κάβες μεσαιωνικών πύργων, υπόγειες σήραγγες και επικίνδυνα στενάκια σε κάστρα αλλοτινών εποχών, το χρυσό σοκκάκι του φρούριου της Πράγας, οι αλχημιστές που προσπαθούσαν να ανακαλύψουν το ελιξίριο και το μυστικό για την αιώνια ζωή. Με την φιλοσοφική λίθο. Μα και χώροι με φως, πιο λαμπροί κι απ’ το τρικλινάριο του Διγενή Ακρίτα, όπως περιγράφεται στο περίφημο βυζαντινό έπος του Διγενή. Χώροι χωρίς μυστήρια! Λέει ο Ιωάννης: “διαλογισμοί κεκαλυμμένοι δια πέπλου φωτός σελήνης, τα δ’ έργα ημών πλήρη λάμψεως ηλίου”. Ή μήπως όχι;

Τελικά πόσο μυστικό είναι το “ιερόν και απόκρυφον” τάγμα των λαθροπρακτών, και πόσο μυστικά τα μυστικά του; Μυστικά για τα οποία οι Αδελφοί οφείλουν να τηρήσουν σιγή. Ποιός είναι ο ιερός του στόχος, το opus magnum; Ποιό είναι το “μέγα κεκρυμμένον, το ασφαλισθέν με 7 σφραγίδες”; Δικαίως αναρωτιέται ο Ιωάννης ο Ηρακλεικός, μαζί με τον αναγνώστη, τι αξία έχει η “γνώση μη μεταλαμπαδευομένη”, για να απαντήσει ότι είναι άνευ αξίας, αλλά η μεταλαμπάδευση οφείλει να συμβαίνει “μετά τάξεως, στοχεύσεως, ευθυκρισίας, και εις ανθρώπους ελευθέρους”, και “εις ώτα ώριμα”, απάντηση αριστοτελική, σε συνδιασμό με Αλέξανδρο. Ανθρώπους ελεύθερους να διαπράξουν άπαξ το δημιουργικό λάθος, που θα οδηγήσει στην συνειδητή αντίληψη του ορθού “εν ευαισθησία και εν απολύτω γνώσει”.

Και η αμεθύστη έρχεται και ξανάρχεται, πότε ως λίθος και πότε ως άνθος. Ποιά είναι αυτή η λίθος που η διατάραξη της εγκόσμιας αναζήτησής της αποτελεί το βαρύτερο μίασμα; Γνωρίζουμε μόνο δύο θηλυκές λίθους, την λυδία και την φιλοσοφική. Τώρα ανακαλύπτουμε και μια τρίτη, την αμεθύστη, που στην αρσενική εκδοχή της ως αμέθυστος είναι πολύτιμος λίθος, με εξαιρετική λάμψη και καθαρότητα, σε όλες τις αποχρώσεις του πορφυρού. Κι όσο κι αν η λαϊκή δεισιδαιμονία τον ήθελε ως μέσον προφύλαξης απ’ τη μέθη, αλλά και την μαγεία, για τους πιο μυημένους αποτελούσε σύμβολο πνευματικότητας, ακόμη και μέσον για την κατανόηση του Κόσμου, ικανό να προσφέρει θετική ενέργεια, και ευεργετική επίδραση στο άγχος, στην ηρεμία, στην εσωτερική ειρήνη. Οι πολλαπλοί συμβολισμοί του το έχουν καταστήσει ένα ισχυρό έμβλημα σε φιλοσοφικό, θρησκευτικό, και υλικό επίπεδο. Εξ ου και τα επισκοπικά δαχτυλίδια της καθολικής εκκλησίας , ακόμη και του ίδιου του Πάπα. Μην ξεχνάμε πως ο 12ος και τελευταίος θεμέλιος τίμιος λίθος της ουρανίας Ιερουσαλήμ, κατά την Αποκάλυψη του Ιωάννου, είναι ο αμέθυστος

Μα η αμεθύστη είναι παράλληλα και mirabilis, είναι μυστικόν, τέλειον, πνευματικόν άνθος, (έστω και αν η αναφορά γίνεται στο γνωστό μας ταπεινό νυχτολούλουδο με το υπέροχο μωβ συνήθως χρώμα). “εξαίσιον άνθος, σύζευξις του άρρενος και του θήλεως (έρεβος και φως) απ’ όπου εκπηγάζει το ύδωρ, το νάμα της ζωής”. Είναι κοντολογής ο μέγας και πλήρης Έρως, δημιουργός δύναμη και ουσία ταυτόχρονα

Πέτρα και άνθος βρίθουν διαχρονικά συμβολισμών, τους οποίους χρησιμοποιεί (με την καλή την έννοια) ο συγγραφέας προκειμένου να συμπυκνώσει νοήματα. Ακόμη και τα χρώματα, το μπλε και το κόκκινο που ενώνονται σε ένα λιγότερο ή περισσότερο βαθύ πορφυρό είναι τα χρώματα που μεταχειρίζεται, μαζί και με το χρυσό, το Άγιο δισκοπότηρο των αλχημιστών, το άφθαρτο, το αιώνιο.

Όσο το ξαναδιαβάζεις το βιβλίο, ανακαλύπτεις καινούργιους χώρους, που δεν είχες προσέξει την προηγούμενη φορά, κρυμμένους μέσα σε όσους είχες ήδη αντιληφθεί, κάτι σαν τις ξύλινες ρώσικες κούκλες, τις μπάμπουσκες. Κι ενώ είναι περίκλειστοι, εν τούτοις ανοίγουν καινούργια μονοπάτια. Σταδιακά αντιλαμβάνεσαι πως είναι στην πραγματικότητα ένα βαθειά φιλοσοφικό βιβλίο. Ο Μάζης απλώνει με τρόπο συγκαλυμμένο τις σκέψεις του για τον Δυτικό κόσμο, βασισμένο άλλοτε σε σταθερές ελληνικές, χριστιανικές και εβραϊκές αξίες, και τώρα παραδομένο στην παρακμή και τη φθορά, αποκομένο απ’ τις ζωοδότρες ρίζες του. Μα ήδη απ’ τα χρόνια του Διονυσίου του απολλωλότος έχει αναγνωριστεί η ανάγκη της επαναζωογόνησις του μυστικού άνθους, και συνεπώς της ύπαρξης ανθρώπων αφοσιωμένων στον σκοπό αυτό.

Τελικά μικρή σημασία έχει άν ο Ιωάννης ο Ηρακλεικός είναι ο ίδιος ο Γιάννης Μάζης, αν είναι και ο Ουάλης ο Σύρος, ή και όλοι οι υπόλοιποι ήρωες. Αν βρήκε ή φαντάστηκε τα μουχλιασμένα σπαράγματα κι έστησε έναν κόσμο δικό του, ένα παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, ένα στοίχημα με τον ίδιο τον εαυτό του ότι μπορεί να το φέρει σε πέρας. Και μας έβαλε κι εμάς σ’ αυτό το παιχνίδι να κυνηγούμε την αλήθεια του μύθου του. Μα η αλήθεια του μύθου, καθώς είπε ο περίφημος αμερικανός παιδοψυχίατρος Bruno Bettelheim (1903 – 1990), είναι η αλήθεια της φαντασίας και όχι της αιτιότητας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή19 λεπτά πριν

Mines Advisory Group: Θανατηφόρα “κληρονομιά” νάρκες και εκρηκτικοί μηχανισμοί σε Συρία, Λίβανο και Γάζα

Το Mines Advisory Group (MAG) είναι ένας παγκόσμιος ανθρωπιστικός οργανισμός και υπεράσπιση που εντοπίζει, αφαιρεί και καταστρέφει νάρκες ξηράς, πυρομαχικά...

Διεθνή49 λεπτά πριν

DW: Ο Ερντογάν ετοιμάζει βαλίτσες για Δαμασκό!

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και πηγές στη Δαμασκό, θα επισκεφτεί τη Δαμασκό σε 15 ημέρες και ενδέχεται να προσευχηθεί στο μεγάλο τέμενος Ουμαγιάντ.

Οικονομία1 ώρα πριν

Γιατί ο Τραμπ θέλει να πλημμυρίσει την Ευρώπη με LNG

Η νέα διοίκηση έρχεται να άρει αυτούς τους περιορισμούς από την πρώτη μέρα που θα έρθει στην εξουσία.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Συρία και «Γαλάζια Πατρίδα»

Η Αγκυρα θα εκμεταλλευθεί τα ερείσματά της στη Δαμασκό για δημιουργία τετελεσμένων (και) στη θάλασσα

Ιστορία - Πολιτισμός4 ώρες πριν

Παρουσίαση «Μωμόγερων» από την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, παραμονές των Χριστουγέννων παρουσιάζει στο κέντρο της Αθήνας, το λαϊκό παραδοσιακό δρώμενο των Μωμόγερων, προερχόμενο από...

Δημοφιλή