Χριστιανός καταδικάστηκε σε θάνατο στο Πακιστάν με κατηγορίες περί βλασφημίας

Χριστιανός καταδικάστηκε σε θάνατο στο Πακιστάν με κατηγορίες περί βλασφημίας

Οι υποθέσεις βλασφημίας στο Πακιστάν συχνά εκτυλίσσονται σε περιβάλλον φόβου και εκφοβισμού, με ανεπαρκείς νομικές εγγυήσεις για τους κατηγορούμενους.

Ένα δικαστήριο κατά της τρομοκρατίας στο Πακιστάν εξέδωσε θανατική ποινή σε έναν νεαρό Χριστιανό, κατηγορώντας τον ότι μοιράστηκε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να πυροδότησε ταραχές στην Jaranwala (πόλη στο Πακιστάν του Παντζάμπ) πέρσι τον Αύγουστο , σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα Dawn.

Δεκάδες σπίτια Χριστιανών και περίπου 20 εκκλησίες βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν από όχλους στη Jaranwala μετά από ισχυρισμούς ότι ένα αντίγραφο του Ιερού Κορανίου είχε βεβηλωθεί.

Ο δικαστής Ziaullah Khan ανακοίνωσε την ετυμηγορία, καταδικάζοντας επίσης τον νεαρό σε 22 χρόνια φυλάκιση και επιβάλλοντας πρόστιμο 1 εκατομμυρίου πακιστανικών ρουπίων.

Η αστυνομία του Παντζάμπ ισχυρίστηκε πέρυσι ότι περίπου 135 κακοποιοί είχαν συλληφθεί για τις επιθέσεις στη μειονοτική κοινότητα στη Jaranwala.

Όμως, σύμφωνα με τον συνήγορο Akmal Bhatti, πρόεδρο της Συμμαχίας Μειονοτήτων, οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είτε είχαν απαλλαγεί είτε είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση. Σχεδόν 12 άτομα αντιμετωπίζουν επί του παρόντος δίκες, είπε.

Το θέμα των καταγγελιών για βλασφημία στο Πακιστάν είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και ευαίσθητο, με αποτέλεσμα συχνά σοβαρές συνέπειες, όπως βία και θάνατοι. Ψεύτικες κατηγορίες για βλασφημία χρησιμοποιούνται συχνά για να ξεκαθαρίσουν προσωπικές αποτιμήσεις, να στοχοποιήσουν θρησκευτικές μειονότητες ή να υποκινήσουν την κοινοτική αναταραχή.

Αυτοί οι ισχυρισμοί προκαλούν συχνά την άμεση δημόσια οργή και τη βία του όχλου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατηγορουμένων και των κοινοτήτων τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP), υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών βλασφημίας όλα αυτά τα χρόνια, που επηρεάζουν δυσανάλογα μειονοτικές κοινότητες όπως οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι Αχμαντί.

Αρκετά περιστατικά έχουν οδηγήσει σε θανατηφόρα βία εναντίον ατόμων που κατηγορούνται για βλασφημία ή των κοινοτήτων τους. Για παράδειγμα, το 2014, ένα ζευγάρι χριστιανών στο Kot Radha Kishan λιντσαρίστηκε και κάηκε ζωντανό μετά από καταγγελίες για βλασφημία. Ομοίως, το 2021, ένας υπήκοος της Σρι Λάνκα αντιμετώπισε παρόμοια μοίρα στο Σιαλκότ λόγω κατηγοριών για βλασφημία.

Οι υποθέσεις βλασφημίας στο Πακιστάν συχνά εκτυλίσσονται σε περιβάλλον φόβου και εκφοβισμού, με ανεπαρκείς νομικές εγγυήσεις για τους κατηγορούμενους.

Οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα επισημάνει τις ανησυχίες τους για την κατάχρηση των νόμων περί βλασφημίας και την απουσία δίκαιης διαδικασίας στο Πακιστάν.

Παρά τη διεθνή πίεση και την εγχώρια συνηγορία, η πακιστανική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει κριτική για την αποτυχία της να τροποποιήσει ή να καταργήσει τους νόμους περί βλασφημίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube