Κίνα , Τουρκία 10 Ιουλίου 2024

BYD: Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανοίγει εργοστάσιο 1 δισ. δολ. στην Τουρκία – Γιατί επελέγη η γειτονική χώρα

BYD: Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανοίγει εργοστάσιο 1 δισ. δολ. στην Τουρκία – Γιατί επελέγη η γειτονική χώρα

REUTERS/Chalinee Thirasupa/File Photo

Θα δημιουργήσει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας και θα αρχίσει την παραγωγή έως τα τέλη του 2026

Συνεχίζοντας την επέκτασή της στο εξωτερικό η BYD, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, κατέληξε σε συμφωνία 1 δισ. δολαρίων για την ανέγερση εργοστασίου στην Τουρκία.

Το νέο εργοστάσια θα μπορεί να παράγει έως και 150.000 αυτοκίνητα ετησίως, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Θα δημιουργήσει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας και θα αρχίσει την παραγωγή έως τα τέλη του 2026. Η συμφωνία υπεγράφη σε μία ειδική εκδήλωση παρουσία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του διευθύνοντος συμβούλου της BYD, Γουάνγκ Τσουανφού.

Η επένδυση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στις κινεζικές εταιρείες ηλεκτροκίνησης. Η BYD μόλις την περασμένη εβδομάδα ήρθε αντιμέτωπη με έξτρα δασμό 17,4% στα οχήματα, που μεταφέρει από την Κίνα στην Ε.Ε. και τα οποία ήδη βαρύνονταν με δασμό εισαγωγής 10%.

Το πλεονέκτημα της Τελωνειακής Ένωσης
Οι Κινέζοι θέλουν μεταξύ άλλων να αξιοποιήσουν την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσα οχήματα κατασκευαστούν σε τουρκικό έδαφος, θα μπορούν να αποφύγουν τον έξτρα δασμό του 17,4% για την πώλησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί πάντως ότι και η Τουρκία έχει επιβάλλει δασμό 40% στις εισαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων για να στηρίξει τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν επιβάλλει δασμό 100% στα ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας.

Οι άλλες επενδύσεις της BYD στο εξωτερικό
Το εργοστάσιο στην Τουρκία είναι η δεύτερη μεγάλη επένδυση στο εξωτερικό που ανακοινώνει η BYD μέσα σε λίγες ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη άνοιξε το πρώτο εργοστάσιό της στην Ταϊλάνδη, το οποίο θα έχει ετήσια παραγωγή 150.000 οχημάτων και αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας. Στα σκαριά βρίσκεται και η κατασκευή νέου εργοστασίου στο Μεξικό.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube