REAL TIME |

ΗΠΑ , Κίνα , ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 4 Ιουλίου 2024

Μπλίνκεν: Η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμπυ

Μπλίνκεν: Η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμπυ

Η σχέση του Πεκίνου με τη Ρωσία «έχει βαθιές επιπτώσεις για την Ευρώπη», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τις ανησυχίες του για την υποστήριξη της Κίνας στις ρωσικές πολεμικές προσπάθειες στην Ουκρανία τη Δευτέρα, οκτώ ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Κίνα βοηθά να τροφοδοτήσει «τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια… από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» για την Ευρώπη, μια απειλή που επαναλαμβάνεται από τους γείτονες της Κίνας στην Ασία.

Έκανε τα σχόλια στο Ινστιτούτο Brookings, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Οι εταίροι στην Ευρώπη βλέπουν τις προκλήσεις στον μισό κόσμο στην Ασία ως σχετικές με αυτούς, όπως οι εταίροι στην Ασία βλέπουν τις προκλήσεις σε όλο τον κόσμο στην Ευρώπη ως σχετικές με αυτούς», είπε ο Blinken.

Επισήμανε μια κοινή δήλωση του ΝΑΤΟ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα πέρυσι, η οποία έλεγε ότι «ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην Ασία» σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και θα λάβουν μέρος στη σύνοδο κορυφής, η οποία ξεκινά στις 9 Ιουλίου. Θα συναντηθούν με τους ηγέτες 32 χωρών μελών κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής, της πρώτης από τότε που η Σουηδία εντάχθηκε στη συμμαχία για την ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλά για την αμερικανική εξωτερική πολιτική τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον. Φωτογραφία: ΑΠ
Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η στενή σχέση της Κίνας με τη Ρωσία έχει καταστήσει απαραίτητο για το ΝΑΤΟ να σφυρηλατήσει παγκόσμιες συνεργασίες, ιδιαίτερα στον Ινδο-Ειρηνικό, και να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες.
Μια εβδομαδιαία επιμελημένη συλλογή κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ιστοριών από την Κίνα και πώς επηρεάζουν τον κόσμο.
Με την υποβολή, συναινείτε στη λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μάρκετινγκ από την SCMP. Αν δεν τα θέλετε, επιλέξτε εδώ

«Η αυξανόμενη ευθυγράμμιση μεταξύ της Ρωσίας και των αυταρχικών φίλων της στην Ασία καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να συνεργαζόμαστε στενά με τους φίλους μας στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι το ΝΑΤΟ «προχωρά για να διασφαλίσει ότι έχουμε τις σωστές άμυνες σε όλη τη συμμαχία όπου χρειάζονται, όπου έχουν σημασία».

«Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη τροχιά τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Στην πραγματικότητα δεν βλέπω αυτό να αλλάζει, ανεξάρτητα από την πολιτική της στιγμής», είπε.

Ο Blinken απηχούσε επίσης την έκκληση του Stoltenberg για στενότερες συνεργασίες. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα «έχοντας επανεπενδύσει στις συμμαχίες και τις συνεργασίες μας», προσθέτοντας ότι η σχέση του Πεκίνου με τη Ρωσία «έχει βαθιές επιπτώσεις για την Ευρώπη».

«Η Κίνα [κάνει] ουσιαστικά επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας με τρόπους που της επιτρέπουν να συνεχίσει την επιθετικότητα – δεν παρέχει όπλα απευθείας στη Ρωσία, αλλά παρέχει όλες τις απαραίτητες εισροές για να στηρίξει αυτόν τον πόλεμο», είπε. , επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των εργαλειομηχανών και μικροηλεκτρονικών που εισάγει η Ρωσία είναι από την Κίνα.

«Έχουμε δει τώρα μια τεράστια παραγωγή τανκς, πυρομαχικών, πυραύλων – και πάλι, που έγινε δυνατή από αυτή την αμυντική βιομηχανική βάση, παρά τον σημαντικό αντίκτυπο που είχαν οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών», είπε.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για τη σχέση του με τη Μόσχα. Αρνήθηκε ότι παρείχε όπλα σε έθνη που εμπλέκονται σε πολέμους και είπε ότι έλεγχε αυστηρά την εξαγωγή ειδών διπλής χρήσης.

Την Παρασκευή, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε: «Η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να σταματήσει να σπιλώνει και να αποδιοπομπαίου τράγους την Κίνα και να σταματήσει να παρεμποδίζει τις κανονικές εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε πρόσφατα «την αυξανόμενη ευθυγράμμιση μεταξύ της Ρωσίας και των αυταρχικών φίλων της στην Ασία». Φωτογραφία: Reuters

Μια πρόσφατη έκθεση για την ευθυγράμμιση Κίνας-Ρωσίας από τρεις ομάδες σκέψης στη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ εξέφρασε παρόμοιες απόψεις.

«Η βοήθεια του Πεκίνου προς τη Ρωσία μετατρέπει την Κίνα σε απειλή για την ασφάλεια που πρέπει να περιοριστεί και όχι μόνο σε «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο»», όπως θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τους Chatham House, MERICS και German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών και κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

«Για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Κίνα πρέπει να πειστεί ότι είναι προς το δικό της μακροπρόθεσμο συμφέρον να σταματήσει να βοηθά τη Ρωσία να ανασυγκροτήσει τη στρατιωτική της βιομηχανική βάση».

Συνέχισε: «Η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει στο Πεκίνο μια πιο έντονη επιλογή: είτε θα συνεχίσει να βοηθά τη Ρωσία και θα αντιμετωπίσει συνέπειες, είτε θα αρχίσει να περιορίζει την υποστήριξη στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας και θα συνεχίσει να απολαμβάνει στενούς εμπορικούς δεσμούς με τους βασικούς οικονομικούς εταίρους της».

Για να τερματιστεί η εξαγωγή ειδών διπλής χρήσης από την Κίνα, η οποία είναι κρίσιμη για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα σε εταιρείες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις. Τα πιθανά βήματα περιλαμβάνουν την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές στις επιχειρήσεις και τη συνεργασία με τους εταίρους της G7 για την επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube