ΗΠΑ 2 Ιουλίου 2024

Μπλίνκεν: H πρόταση του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι εφικτή

Μπλίνκεν: H πρόταση του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι εφικτή

Αναγκαία η συναίνεση των χωρών

Ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι είναι αναγκαία η συναίνεση των χωρών, θεωρώντας ότι είναι «ο τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα η επιστροφή των ομήρων θα οδηγήσει σε πιο βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον για τους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς και ολόκληρη την περιοχή».

Στη συνέχεια επέκρινε την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς ότι «προσπαθεί να επιβάλει νέους όρους». Επίσης, επέκρινε τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινγουάρ, λέγοντας ότι «όχι μόνο κρατά ομήρους Ισραηλινούς και Αμερικανούς, αλλά συνεχίζει να κρατά ομήρους Παλαιστίνιους».

Όπως είπε: «Κάναμε εντατική προσπάθεια με τους Αιγύπτιους και τους Κατάρ για να δούμε αν θα μπορούσαμε να καλύψουμε τα κενά που δημιούργησε η Χαμάς», τονίζοντας ότι η πρόταση του Μπάιντεν είναι ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα, να σταματήσει η βία και να αυξηθεί τη βοήθεια σε μεγάλη κλίμακα για να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών.

Τόνισε ότι η Ουάσινγκτον, η οποία έχει εργαστεί επί μήνες με τους εταίρους της, ειδικά τις αραβικές χώρες, για την ανάπτυξη αυτών των σχεδίων, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτά τα σχέδια είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία για να σταματήσει η σύγκρουση.

Απειλές της Χεζμπολάχ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσει τις απειλές της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, είπε ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Ουάσινγκτον μετά τα γεγονότα του Οκτωβρίου είναι να εργαστεί για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης και να μην κλιμακωθεί στο βόρειο Ισραήλ και με τη Χεζμπολάχ, και ίσως πέρα από αυτό.

Μίλησε για ένα «παράδοξο», το οποίο είναι ότι όλα τα κύρια μέρη σε αυτόν τον πόλεμο δεν θέλουν στην πραγματικότητα πόλεμο, δείχνοντας ότι το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο, «αν και μπορεί να είναι έτοιμο να εισέλθει σε αυτόν εάν χρειαστεί».

Όπως πρόσθεσε πιστεύει ότι ούτε η Χεζμπολάχ θέλει πόλεμο και ότι «είναι βέβαιο ότι σίγουρα ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο γιατί θα είναι το μεγαλύτερο θύμα, και το Ιράν δεν θέλει πόλεμο εν μέρει επειδή θέλει να διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα καταστραφεί και ότι θα διατηρήσει την κάρτα του κόμματος αν χρειαστεί βρίσκεται σε άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ».

Ωστόσο, ο Μπλίνκεν συνεχίζει ότι υπάρχει μια ισχυρή ώθηση που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο και ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να προσπαθήσει να τον σταματήσει, υποδεικνύοντας ότι «αυτό απαιτεί εκεχειρία καταρχήν και εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας μέσω διπλωματικών προσπαθειών».

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται σκληρά για να προσπαθήσει να ενισχύσει αυτή τη διπλωματία, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα για να μπορέσει η διπλωματία να δημιουργήσει συνθήκες υπό τις οποίες οι Ισραηλινοί και οι Λιβανέζοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν απάντησε στην κριτική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας, λέγοντας ότι οι πολιτικές του τα τελευταία τριάμισι χρόνια ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στην αμερικανική ηγεσία στον κόσμο. Ο Μπλίνκεν είπε ότι «οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν τι έχει κάνει ο Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, όχι μόνο μια νύχτα», και ότι «εκτιμούν τις πολιτικές του».

Από την άλλη πλευρά, ο Μπλίνκεν περίμενε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα συνέχιζαν την ισχυρή υποστήριξή τους στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) παρά τη νίκη της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, αλλά απέφυγε να σχολιάσει ευθέως όταν ρωτήθηκε για το νίκη του κόμματος του Εθνικού Ράλι υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν.

«Ο συνασπισμός κινείται για να διασφαλίσει ότι έχουμε τις σωστές άμυνες σε ολόκληρο τον συνασπισμό όπου χρειάζονται, όπου είναι σημαντικές», είπε. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει «πολύ ισχυρούς συμμάχους και πολύ ισχυρούς εταίρους», επισημαίνοντας ιδιαίτερα την υποστήριξη της Ιταλίας στην Ουκρανία.

, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube