Με μία γκάφα πριν, και μία γκάφα κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να πείσει ότι είναι ικανός να ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα των Δημοκρατικών, για την προεδρία των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη μετά από 8 μήνες, και εν μέσω των των αυξανόμενων πιέσεων να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, κάτι που   για άλλη μία φορά φάνηκε να μην το συζητά, επαναλαμβάνοντας συνεχώς: «νομίζω ότι είμαι το άτομο με τα καλύτερα προσόντα για να κάνει τη δουλειά».

Επικαλέστηκε μάλιστα άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ, -χωρίς να τους κατονομάσει- υποστηρίζοντας ότι του είπαν ότι πρέπει να κερδίσει, γιατί ο Τραμπ θα ήταν καταστροφή

«Αυτό που κάνει η μεγάλη ηλικία είναι ότι δημιουργεί σοφία» είπε σχετικά με την ηλικία του, ενώ τόνισε ότι έχει αποκαλύψει τα πάντα σχετικά με την υγεία του ξεκόβοντας πως δεν πρόκειται να κάνει άλλες ιατρικές εξετάσεις, εκτός εάν του το πουν οι γιατροί του.

Ο Ζελένσκι…Πούτιν και η αντιπρόεδρος Τραμπ

Νωρίτερα,  ο Αμερικανός πρόεδρος, υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO  ανήγγειλε  τον «πρόεδρο Πούτιν».

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο  Μπάιντεν ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δικαιολογηθει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

Ομοίως, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων, για την Καμάλα Χάρις και για το αν θα την πρότεινε ως διαδοχό του, την μπέρδεψε  με τον Ντόνλντ Τραμπ.

«Δεν θα διάλεγα την αντιπρόεδρο Τραμπ για αντιπρόεδρο αν δεν πίστευα ότι δεν είχε τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος. Οπότε θα ξεκινήσω από εκεί», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να χλευάσει τον Αμερικανό πρόεδρο, με ανάρτηση στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Τέλεια δουλειά, Τζο!».

Οι προεδρικές γκάφες όπως ήταν αναμενόμενο διαδόθηκαν γρήγορα στα social media.

Πάντως έριξε ευθύνες για την κούρασή του στο προσωπικό του, λέγοντας ότι «προσθέτει πράγματα» στο πρόγραμμά του, ενώ διέψευσε το δημοσίευμα των New York Times ότι πρέπει να πέφτει νωρίτερα για ύπνο, περιορίζοντας τις εκδηλώσεις μετά τις 8 μ.μ.

NYT: Ισχυρή αντίληψη για την εξωτερική πολιτική

Κατά τα άλλα –κατά τους New York Times – δεν τα πήγε και πολύ άσχημα, επιδεικνύοντας μάλιστα ισχυρή αντίληψη για την εξωτερική πολιτική, δίνοντας πειστικές απαντήσεις, είτε επρόκειτο για θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ είτε για την πολιτική της Κίνας.

Απαντώντας σε  σχετική ερώτηση, δήλωσε  ότι είναι έτοιμος να διασπάσει τη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας,αλλά αρνήθηκε να περιγράψει τη στρατηγική.

Ξεκαθάρισε δε ότι θα παραμείνει ικανός, αν επανεκλεγεί, να «αντιμετωπίσει» τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κάτι που θα έκανε διαφορετικά κατά τους χειρισμούς του στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, ο Μπάιντεν επεσήμανε τον ηγετικό του ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ ήταν «ελάχιστα συνεργάσιμο στην αρχή” . «Υπάρχουν πολλά πράγματα που, εκ των υστέρων, θα ήθελα να είχα καταφέρει να πείσω τους Ισραηλινούς να κάνουν, αλλά η ουσία είναι ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Υπενθύμισε επίσης την σταθερή θέση του, να μην χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δυτικά όπλα για επιθέσεις βαθιά μέσα στην Ρωσία.

Έστειλε επίσης ένα «πολύ ισχυρό» οικονομικό μήνυμα στους Αμερικανούς «σχετικά με τη μείωση των τιμών και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ναυτεμπορική