Ρωσία , Τουρκία 3 Ιουλίου 2024

Αστάνα – Καζακστάν: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Αστάνα – Καζακστάν: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε τα εξής στην ομιλία του στον Τύπο κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του:

Δεν έχουμε ειδωθεί με τον αγαπημένο μου φίλο για πολύ καιρό. Είχαμε συνομιλήσει μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας. Αλλά οι φίλοι μας είναι συνεχώς σε επαφή μεταξύ τους. Οι υπουργοί μας διατηρούσαν συνεχώς την επαφή τους. Θα κάνουμε σοβαρά βήματα για τους πυρηνικούς σταθμούς. Κάνουμε συζητήσεις για τον Πυρηνικό Σταθμό της Σινώπης. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σοβαρά βήματα σε αυτό το θέμα. Για το θέμα αυτό, ο Υπουργός μας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων συνεχίζει τις συζητήσεις του με τον ομόλογό του.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια»
Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις ιδίως μεταξύ της BOTAŞ και της GAZPROM συνεχίζονται σε εγκάρδιο κλίμα. (Όγκος εμπορίου Τουρκίας-Ρωσίας) Αυτός ο όγκος των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Στόχος μας ήταν να φτάσουμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε αυτά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουμε τέτοιες δυνατότητες.

Από τουριστική άποψη, ήταν πολύ σημαντικό για εμάς ότι ήρθαν στη χώρα μας περίπου 7 εκατομμύρια τουρίστες. Είναι σημαντικό να φιλοξενούμε Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία. Η ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα συνεχίζεται με την ίδια αποφασιστικότητα. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Αρκεί οι Ρώσοι τουρίστες να είναι ικανοποιημένοι με την Τουρκία.

Πρόσκληση στον Πούτιν
Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα είπε: «Πέρα από αυτή τη θερμή σχέση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, θέλω να σας φιλοξενήσω στη χώρα μου το συντομότερο δυνατό».

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θα έλθει σίγουρα στην Τουρκία.

Από την Αστάνα στο Μπακού και από κει στην Ουάσιγκτον

Εκτός από τους Πούτιν και Ερντογάν, στην Αστάνα θα βρίσκονται και ο Πρόεδρος της Κινάς, Σι Τζινπίνγκ, ο εκτελών χρέη Προέδρου του Ιράν, Μοχάμαντ Μοχμπέρ, καθώς και ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγεφ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ, ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόν, ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Σαντίρ Ζαπάροφ και ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο δεύτερος σταθμός του Προέδρου Ερντογάν θα είναι η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που θα φιλοξενηθεί από το Αζερμπαϊτζάν στις 5 και 6 Ιουλίου. Στη Σύνοδο Κορυφής είναι προσκεκλημένος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Σημειώνεται ότι τα κατεχόμενα έχουν γίνει δεκτά από το 2022 ως μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών κατά την 9η Σύνοδο Κορυφής στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά το ραντεβού του με τον Πούτιν και τις επαφές του με ηγέτες των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, μεταξύ των οποίων και της Κίνας και του Ιράν, ο Ερντογάν θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με δυτικούς ηγέτες, με την τουρκική πλευρά να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου, χωρίς να αποκλείεται η συνάντηση αυτή να γίνει στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: trthaber

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube