Τούρκοι και Αρμένιοι διπλωμάτες θα συναντηθούν αύριο, 30 Ιουλίου στα σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, εν μέσω των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων.

Στη συνάντηση οι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών θα συζητήσουν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ονκού Κετσέλι, σύμφωνα με το AFP.

Το άνοιγμα των συνόρων

Στην τελευταία τους συνάντηση στη Βιέννη, τα μέρη συμφώνησαν να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για τους πολίτες τρίτων χωρών, αλλά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή τους.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν επισκέφθηκε στις 26 Ιουλίου το συνοριακό πέρασμα Margara (Alican στα τουρκικά).

Η Αρμενία έχει δηλώσει ότι το Ερεβάν επιδιώκει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των συνόρων τους και της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων.

Τα σύνορα είναι κλειστά από τότε που οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων διακόπηκαν το 1993 λόγω του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους.

Το Μπακού ανακατέλαβε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε μια αστραπιαία επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2023 που οδήγησε στην έξοδο όλων των Αρμενίων από την περιοχή.

Η γενοκτονία

Η βασική διαφωνία Τουρκίας και Αρμενίας είναι αν πρόκειται για γενοκτονία ή όχι ο θάνατος περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά ότι οι δολοφονίες και οι θάνατοι που ξεκίνησαν στις 24 Απριλίου 1915 με μαζικές συλλήψεις Αρμενίων διανοουμένων στην Κωνσταντινούπολη, συνιστούν γενοκτονία.

Τα τελευταία χρόνια περίπου 35 χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών- έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Όμως ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν προέτρεψε πρόσφατα τους συμπατριώτες του να «ξεπεράσουν το τραύμα» της σφαγής και να σταματήσουν να νοσταλγούν τη «χαμένη πατρίδα» τους.

Ειδικότερα, μιλώντας στις 24 Απριλίου σε εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της έναρξης των γεγονότων του 1915 που οδήγησαν στη γενοκτονία ο Πασινιάν δήλωσε ότι το διαρκές τραύμα εμποδίζει πολλούς Αρμένιους να αξιολογούν αντικειμενικά τις διεθνείς υποθέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αρμενία.

Ναυτεμπορική