REAL TIME |

Εξωτερική Πολιτική 11 Ιουλίου 2024

Απάντηση Μητσοτάκη στον Μίτσκοσκι: Παραβίαση των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα

Απάντηση Μητσοτάκη στον Μίτσκοσκι: Παραβίαση των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα

REUTERS/Elizabeth Franz

«Pacta sunt servanda, είπε πρωθυπουργός

Στην πρώτη συνεδρία των Συμμάχων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων, ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση των Σκοπίων.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνέχισε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. «Pacta sunt servanda. (σσ: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε.

Η πρόκληση Μίτσκοσκι : «Μακεδονία» και «ΠΓΔΜ»
Οι αναφορές του πρωθυπουργού ήρθαν σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι από το επίσημο «βήμα», της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά παράβαση των συνταγματικών υποχρεώσεων της χώρας μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Μίτσκοσκι μίλησε για «Μακεδονία» και «μακεδονική κυβέρνηση» ενώ χρησιμοποίησε και τον όρο Πρώην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίτσκοσκι σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο ανέφερε:

«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει αξίες, είμαστε εδώ μαζί με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας τόσο τώρα όσο και στο μέλλον ότι θα προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και το κράτος του διεθνούς δικαίου.

Ως μικρό έθνος, θέλουμε να επιβεβαιώσουμε πως αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι εδώ λαμβάνουμε τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες.

Η Μακεδονία ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες, ως κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελεύθερο πνεύμα του μακεδονικού λαού

Αυτό που θέλω επίσης να επιβεβαιώσω είναι ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, δηλαδή τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τα σύγχρονα βήματα. και θα ακολουθήσουμε τη μεγαλύτερη Παγκόσμια Αμυντική Συμμαχία που υπήρξε ποτέ».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube