Αντίποινα Ουγγαρίας σε επικρίσεις Γερμανίας για επίσκεψη Όρμπαν σε Μόσχα – Ακύρωσαν επίσκεψη Μπέρμποκ στην Βουδαπέστη

Αντίποινα Ουγγαρίας σε επικρίσεις Γερμανίας για επίσκεψη Όρμπαν σε Μόσχα – Ακύρωσαν επίσκεψη Μπέρμποκ στην Βουδαπέστη

Σκληραίνει τη στάση της η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στη Βουδαπέστη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στις 5 Ιουλίου, μετά την κριτική που άσκησε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στο ταξίδι του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα, σύμφωνα με το The Kyiv Independent.

Ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 5 Ιουλίου σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας.

«Δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη από μια άνετη πολυθρόνα στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Όρμπαν στο X.

«Ο Βίκτορ Όρμπαν επισκέπτεται τον Πούτιν ως πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Στην εξωτερική πολιτική, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκπροσωπείται από τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Σαρλ Μισέλ», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ουγγαρία ανέλαβε πρόσφατα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής: καταδικάζουμε τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξή μας», πρόσθεσε ο Σολτς.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία «δεν έχει καμία εντολή να εμπλακεί με τη Ρωσία εκ μέρους της ΕΕ».

Η Μπέρμποκ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη στις 8 Ιουλίου, αλλά το ταξίδι θα μετατεθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Όρμπαν δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Πούτιν και διαπίστωσε ότι οι θέσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας σχετικά με την πλήρους κλίμακας εισβολή και τις προοπτικές ειρήνης απέχουν «πολύ».

Στο Κίεβο, ο Όρμπαν προέτρεψε τον Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να «επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» και δήλωσε ότι, ενώ οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ουκρανίας είναι αξιοθαύμαστες, διαρκούν «πάρα πολύ».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Ίχορ Ζόβσκα, δήλωσε ότι ο Ζελένσκι άκουσε τον Όρμπαν, αλλά επανέλαβε τη «σαφή, κατανοητή και γνωστή» θέση της Ουκρανίας. Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι μια προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών θα παρείχε μόνο ένα παράθυρο ευκαιρίας στη Ρωσία να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Οι επισκέψεις στο Κίεβο και τη Μόσχα πραγματοποιούνται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει την Ουκρανία κατά μήκος του μετώπου, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου και να προχωρά σταθερά στην πόλη-κλειδί Τσάσιβ Γιαρ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες βοήθειας προς την Ουκρανία και έχει διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Μόσχα καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube