Η δικαστής που προεδρεύει στην υπόθεση διαβαθμισμένων εγγράφων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα απέσυρε την ποινική δίωξη λόγω ανησυχιών σχετικά με τον διορισμό του εισαγγελέα που άσκησε την υπόθεση.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Αϊλίν Κάνον έκανε δεκτή την αίτηση της υπεράσπισης για την απόρριψη της υπόθεσης τη Δευτέρα, ακυρώνοντας μια δίωξη που κατά τη στιγμή της άσκησής της θεωρήθηκε ως η πιο επικίνδυνη από τις πολλαπλές νομικές απειλές που αντιμετώπιζε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας δήλωσε ότι η απόρριψη της υπόθεσης αυτής είναι «το πρώτο βήμα» και όtι πολύ σύντομα θα πρέπει απορριφθούν και οι άλλες κατηγορίες σε βάρος του.

Η απόφαση της Κάνον είναι μια αξιοσημείωτη νίκη για τον Τραμπ, οι δικηγόροι του οποίου προσπάθησαν να διαφωνήσουν επί μακρόν για να απορρίψουν την υπόθεση. Άλλα δικαστήρια απέρριψαν παρόμοια επιχειρήματα με αυτά που έκανε στη Φλόριντα σχετικά με τη νομιμότητα του διορισμού του Σμιθ.

Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι του Τραμπ

Οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν υποστηρίξει ότι ο ειδικός σύμβουλος Τζακ Σμιθ διορίστηκε παράνομα κατά παράβαση της ρήτρας διορισμών του Συντάγματος ότι το γραφείο του χρηματοδοτήθηκε αθέμιτα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ομάδα του Σμιθ είχε αμφισβητήσει σθεναρά το επιχείρημα αυτό κατά τη διάρκεια ακροάσεων ενώπιον της Κάνον τον περασμένο μήνα. Το γραφείο του Σμιθ μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Cannon και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το πράξει. Το ζήτημα της νομιμότητας του διορισμού του είναι πιθανό να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ακόμα κι αν τελικά ακυρωθεί η απόφαση της Κάνον, η απόφαση να απορρίψει το κατηγορητήριο του Τραμπ προσθέτει μια σειρά από νομικές νίκες για αυτόν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της σαρωτικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου την 1η Ιουλίου που δίνει στους πρώην προέδρους ευρεία ασυλία για τις επίσημες πράξεις τους ενώ ήταν στην εξουσία.

Ο Τραμπ κατηγορούνταν στο πλαίσιο της υπόθεσης ότι κράτησε παράνομα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021 και ότι προσπάθησε να τα αποκρύψει από κυβερνητικούς αξιωματούχους που ζητούσαν την επιστροφή τους.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε επίσης ότι επιχείρησε να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Για ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες η ποινή που μπορεί να επιβληθεί ανέρχεται σε 10ετή κάθειρξη.

Η δικαστής Κάνον είχε ήδη αναβάλει επ’ αόριστον τη δίκη του, η οποία ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 20 Μαΐου.

Η απόφαση έρχεται δύο ημέρες αφότου ένας επίδοξος δολοφόνος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη δυτική Πενσιλβάνια. Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, το οποίο θα επιβεβαιώσει επίσημα τον Τραμπ ως υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι διώξεις που εκκρεμούν

Ο Τραμπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τρεις άλλες εκκρεμείς ποινικές διώξεις.

Σε μία από αυτές, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον, ο Ρεπουμπλικάνος κατηγορείται για εγκλήματα που σχετίζονται με τις προσπάθειές του να αναιρέσει την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ κατηγορείται σε πολιτειακή υπόθεση στη Τζόρτζια για εκβιασμό που σχετίζεται με τις προσπάθειές του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020.

Και αναμένει την ποινική καταδίκη του σε πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αφού άρχισε να καταδικάζεται φέτος για εγκλήματα που συνδέονται με την πληρωμή χρημάτων απόκρυψης το 2016 από τον τότε δικηγόρο του στην Στόρμι Ντάνιελς.

Πηγές: AP, CNBC, Ναυτεμπορική