Ενεργειακά , Κύπρος 10 Ιουλίου 2024

Αυστηρή προειδοποίηση στη Λευκωσία! Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Κύπρο για το καλώδιο σύνδεσης με Ελλάδα

Αυστηρή προειδοποίηση στη Λευκωσία! Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Κύπρο για το καλώδιο σύνδεσης με Ελλάδα

 Η Κύπρος θα χάσει την επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση. Ούτε χθες βγήκε, όμως, «λευκός καπνός». Μπαράζ νέων συσκέψεων μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη στις 20 Ιουλίου.

Γράφει ο Γιώργος Φιντικάκης
Σαφές μήνυμα προς τη Λευκωσία να αλλάξει στάση για το καλώδιο, ειδάλλως θα χάσει την επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ και προφανώς η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου δεν θα γίνει, έστειλε ξανά χθες η Κομισιόν.

Αν και ακόμη τα πάντα είναι ανοικτά και η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με τον χρόνο, η είδηση, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις για τον Great Sea interconnector, είναι ότι οι Βρυξέλλες επανέλαβαν μπροστά σε όλους τους συμμετέχοντες, τη προειδοποίηση προς τη Λευκωσία να μη θεωρεί πλέον δεδομένα τα 657 εκατ. ευρώ.

Σε μια συνάντηση από την οποία δεν βγήκε «λευκός καπνός», αφού ούτως ή άλλως η ελληνική και κυπριακή πλευρά εκπροσωπούνταν σε υπηρεσιακό επίπεδο, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, κάλεσε ξανά την κυπριακή πλευρά να αλλάξει την απόφαση της ΡΑΕΚ, με την οποία το έργο καθίσταται μη βιώσιμο. Είναι η απόφαση με την οποία ο Κύπριος ρυθμιστής αρνείται στον ΑΔΜΗΕ την ανάκτηση μέρος του κόστους του έργου, δηλαδή να μετακυλισθεί στους Κύπριους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια κατασκευής του μέχρι το 2030, ποσό κοντά στα 25 εκατ. ευρώ το χρόνο. Είναι μια ετήσια επιβάρυνση γύρω στα 50 ευρώ ανά καταναλωτή.

Στη μεγάλη εικόνα και παρ’ ό,τι το σίριαλ καλά κρατεί, οι κοινοτικοί επιβεβαίωσαν, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής και κυπριακής πλευράς, των δύο ρυθμιστών (ΡΑΕΕΥ, ΡΑΕΚ), του ΑΔΜΗΕ και της γαλλικής Nexans, τους φόβους που είχε εκφράσει προ ημερών ο ίδιος ο Κύπριος υπ. Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου για απώλεια εγκεκριμένων κοινοτικών πόρων. Ποσό διόλου αμελητέο, καθώς ισούται με το 34% του προϋπολογισμού του έργου, ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Απόδειξη της ολοένα και πιο ενεργής εμπλοκής των κοινοτικών στις εξελίξεις, είναι ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρονται να ζήτησαν και νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την συνάντηση ΑΔΜΗΕ- ΡΑΕΚ, την Δευτέρα 15 Ιουλίου. Εκεί, όπου ο ΑΔΜΗΕ θα επιχειρηματολογήσει στον Κύπριο ρυθμιστή γιατί πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση του, με την οποία δημιουργείται αρνητική αξία στο έργο, άνω των 100 εκατ. ευρώ. Και αυτό, καθώς από τα 150 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε ότι θα ανακτούσε για την επόμενη εξαετία, δηλαδή κατά τη φάση της κατασκευής έως το 2030, θα λείπει σχεδόν το 70%.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι πιθανό το επόμενο δεκαήμερο να είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις γύρω από το καλώδιο. Αύριο Πέμπτη, 11 Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ παρουσιάζει στον κ. Παπαναστασίου τη πλήρη μελέτη κόστους – οφέλους για το έργο (αυτή που δείχνει ότι η επιβάρυνση για τον Κύπριο καταναλωτή θα είναι 0,06 ευρώ / KWh). Και το μεθεπόμενο Σάββατο 20 Ιουλίου, θα βρεθεί στη Λευκωσία για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη συνομιλήσει για το καλώδιο με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη.

Το «πάπλωμα» και τα 4 ευρώ τον μήνα

Είναι πασιφανές σε όσους παρακολουθούν την υπόθεση ότι η ΡΑΕΚ περιμένει εντολές από τη κυπριακή κυβέρνηση για να αναθεωρήσει ή όχι την απόφασή της. Καθώς και ότι αυτή συνδέεται με την επικείμενη απόφαση της Λευκωσίας ως προς τη συμμετοχή της ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector.

Επίσης προφανές είναι ότι το πάπλωμα για το οποίο γίνεται τόσος μεγάλος καβγάς δεν μπορεί να είναι η μηνιαία επιβάρυνση των 4,16 ευρώ το μήνα για τον Κύπριο καταναλωτή ή 13,8 σεντς την ημέρα. Τόση υπολογίζεται ότι θα είναι η αύξηση των τελών χρήσης συστήματος που αναλογεί στους 500.000 κύπριους καταναλωτές από την επιβάρυνση των 150 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει για την εξαετία κατασκευής του έργου, μέχρι το 2030.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και στην Κύπρο αυξάνονται τα δημοσιεύματα που μιλούν για συμφέροντα από παίκτες στον χώρο της ενέργειας, που επιθυμούν το ναυάγιο της διασύνδεσης. Διότι αν αυτή γίνει, ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου θα αυξηθεί σημαντικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές στο ρεύμα.

Τα κόστη και το ρίσκο

Στο δια ταύτα της χθεσινής ευρείας τηλεδιάσκεψης, πέρα από το τελεσίγραφο της Κομισιόν για τα 657 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες θέλουν να τονίσθηκε προς την κυπριακή πλευρά ότι δεν είναι δυνατόν να αναλάβουν τα κόστη από το 2025 μόνο οι Έλληνες καταναλωτές (όπως έχει αποφασίσει η ΡΑΕΕΥ) και οι Κύπριοι να αρχίσουν να πληρώνουν σε δεύτερο χρόνο.

Είχαν προηγηθεί διαρροές σε κυπριακά μέσα, ότι ως ένα είδος «χρυσής τομής», αντί η έναρξη ανάκτησης των δαπανών να ξεκινήσει από την 01/01/2025, όπως υποστηρίζει ο ΑΔΜΗΕ ή από την 01/01/2030 που είναι η θέση της ΡΑΕΚ, να συμφωνηθεί μια ενδιάμεση ημερομηνία, πχ. το 2027 ή το 2028.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube