Δεδομένο φαίνεται να θεωρεί το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων τον σφετερισμό ελληνοκυπριακής περιουσίας στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας.

Με βάση τη μαρτυρία που εξασφάλισε, εταιρεία ανάπτυξης γης στα κατεχόμενα δρομολόγησε την ανέγερση τριών κτηριακών συγκροτημάτων στο κατεχόμενο χωριό και συνήψε συνεργασία με την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια, η οποία συνελήφθη την Κυριακή 7 Ιουλίου και τελεί υπό κράτηση από την περασμένη Δευτέρα. Η συνεργασία των δυο μερών αποσκοπούσε στο να εντοπίζει η τελευταία αγοραστές από την κεντρική Ευρώπη για τις υπό ανέγερση οικιστικές μονάδες στον Άγιο Αμβρόσιο.

Όλα τα πιο πάνω προκύπτουν από το μέχρι στιγμής ανακριτικό έργο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας από τον επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας που διερευνά την υπόθεση, στο πλαίσιο του αιτήματος της Αστυνομίας για ανανέωση της προσωποκράτησης της 49χρονης ύποπτης.

Η μεσίτρια από την Γερμανία, μετά από χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου, θα τελεί υπό κράτηση για ακόμη επτά ημέρες, διάστημα κατά το οποίο θα ληφθούν καταθέσεις από Ελληνοκυπρίους με στόχο να ενισχυθεί η υπόθεση που «κτίζει» το ΤΑΕ και πιο συγκεκριμένα ο σφετερισμός μεγάλων διαστάσεων σε βάρος περιουσίας Ελληνοκυπρίων.

Η υπόθεση

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που εξασφάλισε το ΤΑΕ Αρχηγείου, προκύπτει ότι η εταιρεία Kayim Ticaret Sti Ltd ανέγειρε ή ανεγείρει τρία τουριστικά συγκροτήματα με την ονομασία «Olive Trees Village», «Aelita Garden Resort» και «Albatros Esentepe» στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας. Από περαιτέρω εξετάσεις προκύπτει ότι και τα τρία οικιστικά συγκροτήματα βρίσκονται εντός γης που ανήκει σε Ελληνοκύπριους.

Στο εν λόγω φαγοπότι με βάση τα στοιχεία που εξασφαλίστηκαν, συμμετέχει και η μεσιτική εταιρεία Vepa Immobilien, στην οποία –σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Αστυνομίας– παρουσιάζεται ως ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια η 49χρονη από τη Γερμανία.

Το ΤΑΕ Αρχηγείου κατά τις εξετάσεις του από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και σήμερα, έχει εξασφαλίσει μαρτυρίες και φωτογραφικά ντοκουμέντα, που δείχνουν ότι η Kayim Group, η οποία επιδίδεται στο σφετερισμό, δεν έχει λάβει νόμιμα την ιδιοκτησία της γης. Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες γης εντός των αναπτύξεων έχουν ήδη δηλώσει πλήρη άγνοια για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους.

«Δεν γνώριζα»

Η 49χρονη από την Γερμανία όχι μόνο κατέθεσε στους ανακριτές ότι πράγματι ενεργούσε ως συνεργάτιδα της Kayim Ticaret Sti Ltd που προέβη στις παράνομες αναπτύξεις, αλλά και ότι προαγόρασε και η ίδια ακίνητο εντός των επίμαχων μονάδων. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως τα ακίνητα τα οποία προσπαθούσε να πωλήσει, αλλά κι αυτό που αγόρασε, αποτελούσαν προϊόν σφετερισμού ελληνοκυπριακής γης. Όταν την περασμένη Κυριακή μέλη της Αστυνομίας της φόρεσαν χειροπέδες και της είχαν εξηγηθεί οι λόγοι σύλληψής της, η ίδια απάντησε: «Δεν γνώριζα» («I didn’t know»).

Τα ίδια ισχυρίστηκε και στην ανακριτική κατάθεσή που έδωσε στην παρουσία του δικηγόρου της Σωτήρη Αργυρού προχθές την Πέμπτη και είχε διάρκεια από τις 11:15π.μ. μέχρι και τις 8:00μ.μ. Σε γραπτή δήλωσή της ισχυρίζεται ότι ενώ ερχόταν στην Κύπρο γνωρίστηκε με πρόσωπο που της είπε ότι είναι μεσίτης στη Γερμανία και ότι διαφημίζει ακίνητα στα κατεχόμενα (σημ. «Βόρεια Κύπρο» η ακριβής αναφορά).

Πρόσθεσε ότι φίλοι της τής είπαν ότι αγόρασαν ακίνητο από το συγκρότημα «Olive Tree Project» και πείστηκε και η ίδια να αγοράσει διαμέρισμα από την ίδια ανάπτυξη. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις θέσεις της, γνώρισε τον Τουρκοκύπριο Ali Kayim, ιδιοκτήτη του ομώνυμου ομίλου ανάπτυξης γης, με τον οποίο αποφάσισε να συνεργαστεί. Πρόσθεσε ότι η ίδια ασχολείται με διαφημίσεις ακινήτων και προώθηση σε ιστοσελίδες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ότι είχε συμφωνήσει με τον Kayim όπως προωθήσει έξι ακίνητα, τα οποία ανέβασε στην ιστοσελίδα της, κατόπιν γραπτής συμφωνίας τον Φεβρουάριο του 2024. Η 49χρονη τόνισε ότι δεν γνώριζε πως η γη εντός της οποίας έγιναν οι αναπτύξεις ανήκε σε Ελληνοκύπριους.

Τιμολόγιο

Για την υπόθεση έχουν ληφθεί 28 καταθέσεις, ενώ εκκρεμούν πάνω από 30. Ήδη δεσμεύτηκαν ηλεκτρονικές συσκευές από τη 49χρονη, αλλά και έγγραφα τα οποία φανερώνουν τη σχέση της με τον όμιλο «Kayim Group». Υπάρχει και σχετικό οπτικό υλικό. Το ΤΑΕ Αρχηγείου θα αποστείλει αίτημα ευρωπαϊκής εντολής έρευνας στις γερμανικές Αρχές σε σχέση με τις πληρωμές που φαίνεται να λάμβανε ως προμήθεια η ύποπτη από τιμολόγια τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή της. Η 49χρονη φέρεται να ζητούσε έμβασμα συγκεκριμένου χρηματικού ποσού από την εταιρεία «Kayim Development Group».

Θα ληφθούν καταθέσεις και από πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τις παράνομες αγοραπωλησίες. Εδώ να σημειωθεί ότι στην κατοχή της ύποπτης εντοπίστηκαν και συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων στα κατεχόμενα.

«Κρίνω ότι έχουν διαπραχθεί τα υπό κρίση αδικήματα»

  • Η Δικαστής μετά από διαδικασία μιας ώρας ενέκρινε το αίτημα του ΤΑΕ Αρχηγείου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενέκρινε χθες το μεσημέρι το αίτημα του ΤΑΕ Αρχηγείου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης διάρκειας επτά ημερών σε βάρος της 49χρονης Γερμανίδας που είναι ύποπτη για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας. Ήδη η μεσίτρια από τη Γερμανία τελούσε υπό κράτηση για περίοδο τεσσάρων ημερών στη βάση διατάγματος που είχε εκδοθεί (8/7), μια ημέρα μετά τη σύλληψή της στις 7 Ιουλίου.

Η διαδικασία για εξέταση του δεύτερου αιτήματος άρχισε γύρω στις 11:00 και ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα αργότερα. Ο δικηγόρος Σωτήρης Αργυρού, συνήγορος υπεράσπισης της ύποπτης, αντεξετάζοντας τον επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας, υπαστυνόμο Σπύρο Μεσαρίτη, υπέβαλε ότι δεν είναι απαραίτητη η κράτησή της πελάτισσάς του για επτά ημέρες.

Επιχειρηματολογώντας σχετικά είπε ότι το ΤΑΕ Αρχηγείου έχει ήδη εξασφαλίσει μεγάλο όγκο τεκμηρίων, τα οποία θα τύχουν εξετάσεων και άρα δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης της μαρτυρίας, πως η πελάτισσά του έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για όλα όσα ρωτήθηκε, ενώ αμφισβήτησε ότι είναι σε θέση να επηρεάσει μάρτυρες.

Μάλιστα, ο κ. Αργυρού υπέβαλε ότι το ΤΑΕ Αρχηγείου θέλει να βρίσκεται υπό κράτηση η πελάτισσά του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με την προοπτική ότι θα προκύψει ανάγκη για λήψη μαρτυρίας στην πορεία και όχι στη βάση πραγματικών δεδομένων. Προς τούτο επικαλέστηκε αναφορά στο κείμενο του αιτήματος προσωποκράτησης, ενώ επικαλέστηκε και νομολογία.

Πάντως, η κατηγορούσα Αρχή, την οποία εκπροσώπησε η δημόσια κατήγορος Στέλλα Ναθαναήλ, διαβίβασε στην Επαρχιακό Δικαστή, Μαλβίνα Ναθαναήλ, λίστα με ονόματα 40 προσώπων. Αυτός ο κατάλογος καταρτίστηκε από την ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Αρχηγείου και είναι προφανές ότι περιλαμβάνει Ελληνοκύπριους στους οποίους ανήκει η ακίνητη περιουσία, που φέρεται να εμπορεύεται η Γερμανίδα.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Στέλλα Ναθαναήλ, στην αγόρευσή της πριν την έκδοση της απόφασης της Δικαστού, μεταξύ άλλων, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Αστυνομίας, λέγοντας ότι το ΤΑΕ Αρχηγείου αξιοποίησε πλήρως την 4ήμερη προσωποκράτηση, επικαλούμενη τον αριθμό καταθέσεων που ληφθήκαν. Αναφέρθηκε, ακόμη, αναλυτικά στο ανακριτικό έργο που υπολείπεται θέλοντας να καταδείξει ότι το αίτημα προσωποκράτησης για επτά ημέρες είναι απόλυτα δικαιολογημένο.

Η Επαρχιακός Δικαστής, Μαλβίνα Ναθαναήλ, αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα, αιτιολογώντας την απόφασή της. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι δεν χρειάστηκε να διακόψει τη διαδικασία για να καταλήξει στην ετυμηγορία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προβλεπόμενες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησης. Στην κατακλείδα της η Δικαστής σημείωσε, ανάμεσα σ΄ άλλα πως «κρίνω ότι έχουν διαπραχθεί τα υπό κρίση αδικήματα» και ότι υπάρχουν οι εύλογες υποψίες ότι η ύποπτη συνδέεται με τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, πείστηκε για τις προθέσεις του ΤΑΕ Αρχηγείου, αλλά και ότι έχει αξιοποιηθεί επαρκώς ο χρόνος κράτησης της ύποπτης.

Τη διαδικασία παρακολούθησε και Τουρκοκύπρια δικηγόρος.

Φιλελεύθερος