Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι ο εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να γίνει ένας «χαμένος πρόεδρος» και να αποδυναμώσει την επιρροή των ΗΠΑ στον κόσμο, εάν αναγκάσει την Ουκρανία σε εκεχειρία με τη Ρωσία.

Τι θέλει ο Τραμπ (;)

«Δεν καταλαβαίνω ακριβώς: θέλει πραγματικά [ο Τραμπ] να είναι ένας χαμένος πρόεδρος μετά; Ας φανταστούμε ότι ο Τραμπ είναι πρόεδρος και, για παράδειγμα, αποφασίζει να τερματίσει τον πόλεμο εις βάρος της Ουκρανίας. Και με κάποιο τρόπο, στον διάλογο, παίρνει επιβεβαίωση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αυτό είναι ένα τέλος, αυτό είναι όλο. Οι Ουκρανοί δεν θα το ανεχτούν αυτό, αλλά τότε μπορεί να πει: «Αυτό ήταν, δεν σας δίνω καμία υποστήριξη, δεν υπάρχουν όπλα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση».

«Ίσως καταλήξει σε συμφωνία με κάποιους από τους εταίρους του και σταματήσουν και αυτοί [την υποστήριξη της Ουκρανίας]. Φυσικά, η Ουκρανία δεν μπορεί να πολεμήσει έναν στρατό πολλών εκατομμυρίων χωρίς όπλα», πρόσθεσε.

«Θα γίνουν πολύ αδύναμοι, δεν θα είναι ηγέτες του κόσμου»

«Και ας φανταστούμε για ένα δευτερόλεπτο… Νομίζω ότι είναι 100% πιθανό να συμβεί αυτό, αλλά ας φανταστούμε ότι είναι 10% πιθανό ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει μετά από αυτό. Πώς θα μοιάζει τότε αυτός ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για όλο τον κόσμο; Θα είναι τότε πολύ αδύναμος, και αυτό δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητά του αλλά με τη θεσμική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα γίνουν πολύ αδύναμοι, δεν θα είναι ηγέτες του κόσμου».

Ο μελλοντικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει συχνά καυχηθεί ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας μέσα σε 24 ώρες.

Ωστόσο, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να αναπτύξει δημοσίως τον τρόπο με τον οποίο θα το έκανε αυτό να συμβεί.

Η Washington Post, επικαλούμενη πηγές, υποστήριξε ότι ο Τραμπ φαίνεται να επιδιώκει να πιέσει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία και να μεταφέρει ουκρανικά εδάφη, ιδίως την Κριμαία και το Ντονμπάς, υπό τον έλεγχό της.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι αν κερδίσει τις εκλογές, θα προσπαθήσει να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα θα απαιτήσει τις ίδιες προσπάθειες από την Ευρώπη.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από euromaidanpress