REAL TIME |

Ζαχάροβα σε Δένδια: “Έλα να δεις!”

Ζαχάροβα σε Δένδια: “Έλα να δεις!”

Στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Δένδια, ότι η «ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη δεν υφίσταται πλέον», τοποθετήθηκε η επίσημη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM, δήλωσε ότι είναι ο τελευταίος Δυτικός υπουργός που επισκέφθηκε τη Μόσχα πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την προστασία της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη, «η οποία πλέον δεν υφίσταται», όπως ακριβώς ανέφερε.

«Τι γνωρίζετε εσείς; Συζήτησαν όντως Λαβρόφ και Δένδιας το θέμα της ελληνικής διασποράς στη Μαριούπολη το 2022; Είναι ενδιαφέρον σε ποια βάση έγινε αυτό; Είναι δυνατόν ο Λαβρόφ να ενημέρωσε για τα σχέδια της Ρωσίας; Φυσικά εμείς μεταβαίνουμε στη Μαριούπολη και βλέπουμε ότι χιλιάδες πολίτες ελληνικής καταγωγής δεν έχουν εξαφανιστεί, συνεχίζουν να ζουν εκεί. Θα ήθελα να ακούσω το δικό σας σχόλιο», ήταν η ερώτηση του Θανάση Αυγερινού στη Ρωσίδα διπλωμάτη.

«Για να πεισθεί για τον παραλογισμό των λόγων του, αρκεί να έρθει στη Μαριούπολη», απάντησε η κ. Ζαχάροβα «Ποιο είναι το πρόβλημα; Μήπως απαιτούνται χρήματα για το εισιτήριο; Θα του τα βρω. Ας αγοράσει ένα εισιτήριο», πρόσθεσε.

Κάντε κλικ για να αποδεχτείτε cookies εμπορικής προώθησης και να ενεργοποιήσετε αυτό το περιεχόμενο
«Πριν ανοίξεις το στόμα σου, αφηγούμενος παραμύθια ότι ο ελληνικός πληθυσμός ‘εξαφανίστηκε’ από τις νέες περιοχές της Ρωσίας θα άξιζε να το εξακριβώσεις και να το κάνεις αυτοπροσώπως», υπογράμμισε.

Όσο αφορά την ελληνική διασπορά στις νέες ρωσικές περιοχές, η κ. Ζαχάροβα, τόνισε πως η Μόσχα προσπαθεί να αποκαταστήσει την ειρηνική ζωή στα νέα εδάφη και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη μεταξύ άλλων και της εκεί ελληνικής κοινότητας.

«Η σημερινή ηγεσία της Ελλάδας συνειδητά αγνοεί αυτή την κατηγορία των συμπατριωτών της στο εξωτερικό, τιμωρώντας τους γιατί έκαναν μια επιλογή υπέρ της Ρωσίας», πρόσθεσε. «Αν είναι Αμερικάνοι Έλληνες, είναι καλοί Έλληνες, αν είναι Ρώσοι Έλληνες, σχεδόν δεν είναι Έλληνες;» αναρωτήθηκε.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μαριούπολη, καταγράφηκε η πρώτη περιφερειακή εθνική-πολιτιστική αυτονομία (σύλλογος) Ελλήνων στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, ενώ έχουν εγγραφεί και δύο ελληνικοί σύλλογοι στη Μελιτόπολη και το Μπερντιάνσκ», ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ενώ η Ρωσία συνδράμει την Ελληνική διασπορά, στην Ελλάδα οι Ρώσοι πολίτες, δυστυχώς, υφίστανται διακρίσεις.

Τέλος, η κ. Ζαχάροβα επισήμανε ότι αν ο κ. Δένδιας αναγνωρίσει την ύπαρξη ελληνικής διασποράς στη Μαριούπολη θα είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα: «Πώς εσείς στηρίζετε την αποστολή όπλων από τα οποία οι Έλληνες που ζουν στα νέα εδάφη σκοτώνονται από τα χέρια του καθεστώτος του Κιέβου; Πώς ψηφίζετε εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ υπέρ της κλιμάκωσης της έντασης; Δεν θα μπορέσει να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα. Αλλά το ερώτημα έχει τεθεί».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube