Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 14 Ιουνίου 2024

Ζαχάροβα: Αν η Ε.Ε. επιβάλει περιορισμούς σε μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών, θα απαντήσουμε

Ζαχάροβα: Αν η Ε.Ε. επιβάλει περιορισμούς σε μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών, θα απαντήσουμε

Μόσχα καλεί Βρυξέλλες

Η Ρωσία θα απαντήσει σε οποιουσδήποτε περιορισμούς επιβάλουν ευρωπαϊκές χώρες στις μετακινήσεις διπλωματών της, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Οκτώ υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιστολή τους προς τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσαν την ΕΕ να απαγορεύσει στους Ρώσους διπλωμάτες να κινούνται ελεύθερα στην επικράτεια της και να τους θέσει περιορισμούς στις μετακινήσεις, στις χώρες όπου είναι διαπιστευμένοι.

Η Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Δύση έχει μολυνθεί από τη ρωσοφοβία» και ότι «η Μόσχα θα λάβει αντίποινα, εάν υιοθετηθούν τέτοιοι περιορισμοί».

Η επιστολή των «οκτώ» στον Μπορέλ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη, οκτώ  υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της ΕΕ ζήτησαν, μέσω επιστολή του προς τον τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, την απαγόρευση στους Ρώσους διπλωμάτες να μετακινούνται ελεύθερα και να τους περιορίσει στις χώρες στις οποίες έχουν διαπιστευθεί.

«Η ελεύθερη μετακίνηση όσων διαθέτουν ρωσικά διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια (…) σε ολόκληρη την περιοχή Σένγκεν διευκολύνει τις κακόβουλες δραστηριότητες», τόνισαν οι υπουργοί στην επιστολή τους με ημερομηνία 11 Ιουνίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών επεσήμαναν ότι η συλλογή πληροφοριών, η προπαγάνδα «ή ακόμη και η προετοιμασία ενεργειών δολιοφθοράς είναι το βασικό έργο μεγάλου αριθμού Ρώσων ‘διπλωματών’ στην ΕΕ».

«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά την αρχή της ανταπόδοσης και να περιορίσει τις μετακινήσεις μελών των ρωσικών διπλωματικών αποστολών και των οικογενειών τους αποκλειστικά στο έδαφος των χωρών από τις οποίες έλαβαν διαπίστευση», πρόσθεσαν.

«Το μέτρο θα περιορίσει σημαντικά τον επιχειρησιακό χώρο των Ρώσων πρακτόρων», κατέληξαν στην επιστολή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube