Ακροδεξιοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ειδικότερα εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, που έφτασαν στο Βέλγιο από πολλές γειτονικές χώρες, όπως την Ολλανδία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία, διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες κατά των ευρωπαϊκών κανονισμών που, όπως λένε, ευνοούν τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.

Συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα και 500 τρακτέρ

Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα και 500 τρακτέρ, σύμφωνα με την αστυνομία, οργανώθηκε από την Αμυντική Δύναμη Αγροτών (FDF), ένα κίνημα που θεωρείται προσκείμενο στην ακροδεξιά και με το οποίο αρνήθηκαν να συνεργαστούν οι άλλες αγροτικές ενώσεις και πολλοί ακτιβιστές οικολόγοι.

Το κίνημα αυτό ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 2019 και έγινε γνωστό συμμετέχοντας, από το 2022, στις διαδηλώσεις κατά της περιβαλλοντικής πολιτικής της ολλανδικής κυβέρνησης και του σχεδίου μείωσης των εκπομπών αζώτου.

Ορισμένοι από τους αγρότες είχαν υψώσει στα τρακτέρ τους σημαίες των χωρών τους.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της Πολωνίας ενώθηκε με την αντιπροσωπεία των Πολωνών διαδηλωτών και κατήγγειλε την «τρελή» κλιματική πολιτική της ΕΕ. Εξάλλου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές των Βρυξελλών, μερικές δεκάδες Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν τα πολωνοουκρανικά σύνορα στο Χρέμπενε.

Πηγή: ΑΜΠΕ