ΤΗΝ ώρα κατά την οποία στα κατεχόμενα προετοιμάζονται εντατικά για τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιήσουν η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς για τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του 1974, οι τουρκικές κινήσεις υλοποίησης της επεκτατικής πολιτικής προωθείται και υλοποιείται τόσο σε βάρος της Κύπρου όσο και της Ελλάδος.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια διαχρονική τακτική, η οποία δεν εγκαταλείπεται κι όταν ακόμη βρισκόμαστε σε περίοδο «ήρεμων νερών». Τα λεγόμενα ήρεμα νερά δεν αφορούν την Κύπρο και το Κυπριακό αλλά και τα ελληνοτουρκικά. Η Άγκυρα σπεύδει πάντα να υπενθυμίσει τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδος. Κι αυτά προφανώς και τα γνωρίζουν στην Αθήνα. Δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις.

ΤΙΣ τελευταίες ημέρες σημειώνεται μια κινητικότητα από την Αγκυρα προς την κατεύθυνση της πολιτικής της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε, όπως είναι γνωστό,  από την Τουρκία η αδειοδότηση πετρελαϊκών ερευνών στο Αιγαίο από την κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ. Η επιστροφή τουρκικών ερευνητικών στο Αιγαίο έπειτα από τέσσερις δεκαετίες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αν και οι έρευνες θα διενεργηθούν σε περιοχές εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, τούτο δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένα.

ΣΤΗΝ Αθήνα εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με την ελλαδική εξαγγελία της Αθήνας για τη δημιουργία Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο, Μετά την εξαγγελία εκείνη η κατοχική Τουρκία  βρήκε την ευκαιρία για να επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Έσπευσε να δηλώσει πως δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο. Τετελεσμένα που; Στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος; Τουρκικές παραδοξότητες.

ΤΗΝ ίδια ώρα και με αφορμή τις επιστημονικές έρευνες του ελληνικού ερευνητικού R/V «Alkyon» η κατοχική δύναμη έκρινε πως τούτο συνιστούσε ευκαιρία για να εγείρει θέμα θαλάσσιων συνόρων και ανοικτά των εκβολών του Εβρου,  Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία αμφισβητεί την περιοχή που το ελληνικό ερευνητικό θα διενεργήσει εργασίες!

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η Άγκυρα θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Με βάση την κατοχική λογική, η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν σημαίνει ότι η ίδια παραιτείται των συμφερόντων της στο Αιγαίο και ότι θα είναι παρούσα με τα ερευνητικά της στην περιοχή. Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι θα κινηθεί εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

ΚΙ όλα αυτά ενόψει και μιας νέας συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού  με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον (9-11 Ιουλίου).