REAL TIME |

Κίνα , Πακιστάν , Ταϊβάν 13 Ιουνίου 2024

Το Πακιστάν εξυπηρετεί το αφήγημα της Κίνας για την Ταϊβάν

Το Πακιστάν εξυπηρετεί το αφήγημα της Κίνας για την Ταϊβάν

Η Ταϊβάν κατηγορεί την Κίνα και το Πακιστάν για παρερμηνεία του ψηφίσματος 2758 του ΟΗΕ

Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν κυβερνούσε την Ταϊβάν, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας το θεωρεί μέρος της επικράτειάς του και έχει απειλήσει να το κατακτήσει με τη βία αν χρειαστεί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν επέκρινε τη Δευτέρα την Κίνα και το Πακιστάν για την έκδοση δήλωσης που παρερμηνεύει το ψήφισμα 2758 των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρει η Focus Taiwan.

Η δήλωση, που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πακιστανού πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ στην Κίνα στις 7 Ιουνίου, εξισώνει ψευδώς το ψήφισμα με τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.

“Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η εξουσία του ψηφίσματος 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν εμποδίζει καμία διαφωνία ή πρόκληση”, ανέφερε η δήλωση.

“Το Πακιστάν επαναβεβαίωσε τη σταθερή δέσμευσή του στην αρχή της μίας Κίνας και επανέλαβε ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της επικράτειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Focus Taiwan, η MOFA εξέδωσε δελτίο τύπου τη Δευτέρα δηλώνοντας ότι το ψήφισμα 2758 αντιμετωπίζει μόνο το ζήτημα της εκπροσώπησης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη και δεν αναφέρει καθόλου την Ταϊβάν.

Δεν εξουσιοδοτεί τη ΛΔΚ να εκπροσωπεί την Ταϊβάν στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, ούτε αναφέρει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της ΛΔΚ, δήλωσε ο MOFA.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η Κίνα (ο επίσημος τίτλος της Ταϊβάν) είναι μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι ούτε η δημοκρατική Ταϊβάν ούτε η αυταρχική Κίνα είναι υποτελείς η μία στην άλλη, υποστηρίζοντας ότι ο πολιτικός εξαναγκασμός της Κίνας δεν θα αλλάξει την πίστη της Ταϊβάν στη Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Κίνα συνεχίζει να διαστρεβλώνει σκόπιμα και να πολιτικοποιεί λανθασμένα το έγγραφο του ΟΗΕ για να κάνει αναληθείς συνδέσεις μεταξύ της γλώσσας του ψηφίσματος και της λεγόμενης “αρχής μιας Κίνας” του Πεκίνου.”

Η Ταϊβάν είναι βασικός παράγοντας για τη διασφάλιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Θα συνεχίσει να ενισχύει τις σχέσεις με ομοϊδεάτες εταίρους για να αντιμετωπίσει τις απειλές της Κίνας και τον στρατιωτικό εκφοβισμό, να περιορίσει την επέκταση του αυταρχισμού και να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο πέρασμα του στενού, ανέφερε ο MOFA στη δήλωση.

Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν κυβερνούσε την Ταϊβάν, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας το θεωρεί μέρος της επικράτειάς του και έχει απειλήσει να το κατακτήσει με τη βία αν χρειαστεί.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube