REAL TIME |

Ισραήλ 27 Ιουνίου 2024

Times of Israel: Κάιρο και Αμπού Ντάμπι μέρος της «επόμενης ημέρας» στη Γάζα

Times of Israel: Κάιρο και Αμπού Ντάμπι μέρος της «επόμενης ημέρας» στη Γάζα

Οι όροι που θέτουν Αίγυπτος και ΗΑΕ

Για τη συμμετοχή του Καΐρου και του Άμπου Ντάμπι σε μια μεταπολεμική δύναμη ασφαλείας της Γάζας ενημέρωσε τους ομολόγους του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, αναφέρουν πηγές των Times of Israel.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «στρατολογήσουν» Άραβες συμμάχους για την πρωτοβουλία, καθώς ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το όραμά τους για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας, παρόλο που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι όροι που θέτουν Αίγυπτος και ΗΑΕ

Κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία πριν από δύο εβδομάδες, ο Μπλίνκεν ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει πρόοδο στο θέμα, λαμβάνοντας υποστήριξη από το Κάιρο και το Άμπου Ντάμπι για τη δημιουργία μιας δύναμης που θα εργάζεται μαζί με τους τοπικούς Παλαιστίνιους αξιωματικούς, σύμφωνα με έναν Άραβα αξιωματούχο, έναν Αμερικανό αξιωματούχο και μια τρίτη πηγή που μίλησε στην ισραηλινή εφημερίδα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και τα ΗΑΕ έθεσαν όρους για τη συμμετοχή τους, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να συνδεθεί η πρωτοβουλία με τη δημιουργία μιας «πορείας» προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος – κάτι στο οποίο έχει αντιταχθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η τρίτη πηγή δήλωσε ότι η Αίγυπτος απαιτεί επίσης την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα – ένας όρος που πιθανόν να συγκρουστεί με τη δέσμευση του Νετανιάχου να διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας της Λωρίδας μετά τον πόλεμο, με τη δυνατότητα να επανέλθει, εφόσον είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποτραπεί μια «αναβίωση» της Χαμάς.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη μεταπολεμική δύναμη ασφαλείας της Γάζας, δήλωσε Άραβας αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει στη δημιουργία και την εκπαίδευση της δύναμης ασφαλείας και θα διασφαλίσει ότι θα έχει προσωρινή εντολή, έτσι ώστε να μπορεί τελικά να αντικατασταθεί από ένα πλήρως παλαιστινιακό σώμα, δήλωσε η τρίτη πηγή, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τελικά τη Γάζα. Η επανένωση της Λωρίδας και της Δυτικής Όχθης υπό μια ενιαία κυβερνητική οντότητα θεωρείται αναπόσπαστο βήμα προς μια ενδεχόμενη λύση δύο κρατών.

Στόχος η μεταβατική κυβέρνηση στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 12 Ιουνίου στην Ντόχα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα δημοσιοποιήσουν σύντομα τα σχέδιά τους για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας. Ειπε ότι θα υποβάλλουν προτάσεις για τα «βασικά στοιχεία της επόμενης ημέρας […] για το πώς θα διαχειριστούμε τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια, την ανοικοδόμηση».

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους Times of Israel είπαν ότι οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε τρία «concept notes» για καθένα από αυτά τα ζητήματα, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Σαουδική Αραβία θα ηγηθεί των προσπαθειών ανοικοδόμησης.

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, ο Μπλίνκεν είπε κατ’ ιδίαν στους ομολόγους του ότι ο στόχος θα είναι να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση στη Γάζα, η οποία θα συνεργαστεί στενά με χώρες της περιοχής, είπαν οι αξιωματούχοι.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί εδώ και μήνες συνομιλίες με μια ομάδα επαφής με ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή. Έχει επίσης απευθυνθεί στο Μαρόκο, το Μπαχρέιν, την Τουρκία, την Ινδονησία και άλλους, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει ευρεία διεθνή υποστήριξη για τη μεταπολεμική σταθεροποίηση της Γάζας.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης καλέσει το Ισραήλ να προωθήσει τον δικό του σχεδιασμό για την «επόμενη ημέρα».

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube