ΜΠΟΡΟΥΝ, όπως συνηθίζεται να λέγεται, οι πολιτικοί να υιοθετούν ρητορικές υπερβολής. Μπορούν οι πολιτικοί να διατυπώνουν και θέσεις ακραίες, που δεν δύνανται να υλοποιηθούν. Αλλά εάν αποτελούν αυτές μόνιμες στοχεύσεις δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εταίρος του Ερντογάν,  δήλωσε, λοιπόν, ότι «μια από τις πηγές έμπνευσής μας είναι η ιαχή ‘Θεού θέλοντος, θα πάρω πίσω τη Μοσούλη και το Κιρκούκ και τα Νησιά, αν είμαι άξιος και θα συμπεριλάβω τη Δυτική Θράκη, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, στα σύνορα της Τουρκίας’. Και όπως είπε πάλι ο Άγιος Ατατούρκ, “ο Τούρκος είναι η αστραπή, ο τυφώνας, ο ήλιος που φωτίζει τον κόσμο».  Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έστειλε στη συνέχεια προειδοποιητικά μηνύματα για γεωπολιτικές «καταιγίδες» στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

ΤΙ σημαίνουν αυτές οι προειδοποιήσεις, που είναι εν πολλοίς και ακαταλαβίστικες; Αυτά τα προειδοποιητικά μηνύματα συνδέονται ευθέως με τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής ΜεσογείουΗ Άγκυρα με τη λογική της βήμα με βήμα υλοποίησης των επεκτατικών της σχεδιασμών, κάνει κινήσεις που βαθμηδόν αναδεικνύουν τη μεγάλη εικόνα. Κι αυτή η μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει εκείνους τους σχεδιασμούς, οι οποίοι αφορούν εκείνο που από τουρκικής πλευράς επαναλαμβάνεται, του οράματος της «μεγάλης Τουρκίας».

ΤΟ έχει πει άλλωστε πολλές φορές και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για την ενίσχυση της Τουρκίας. Διεύρυνση των συνόρων και αύξηση της επιρροής. Κι αυτό γίνεται συστηματικά και μεθοδικά.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει επεκταθεί με διάφορους τρόπους στην Αφρική, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια κι αλλού. Αυτά γίνονται στη βάση ενός σχεδιασμού, με επεκτατικά χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και παρακολουθούμε από κοντά τις τουρκικές κινήσεις. Τούτο, όμως, δεν αρκεί. Να παρακολουθούμε, δηλαδή και να προβαίνουμε σε διαπιστώσεις. Χρειάζονται παράλληλα και ενέργειες αποτροπής. Και πρέπει αυτές οι ενέργειες να δρομολογηθούν τώρα γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά. Ο  Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν είναι μόνο αρχηγός ενός μικρού κόμματος αλλά συμμετέχει και στην κυβέρνηση Ερντογάν.