REAL TIME |

The Hong Kong Post: Η καταδίκη 14 ακτιβιστών για τα δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ αποκαλύπτουν την περιφρόνηση του Πεκίνου για τη δημοκρατία

The Hong Kong Post: Η καταδίκη 14 ακτιβιστών για τα δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ αποκαλύπτουν την περιφρόνηση του Πεκίνου για τη δημοκρατία

Όλοι τους κατηγορήθηκαν για «συνωμοσία για τη διάπραξη ανατροπής» και περιλάμβαναν πρώην εκλεγμένους πολιτικούς, ηγέτες διαδηλώσεων, οργανωτές εργατικών και ακαδημαϊκούς, ηλικίας από 26 έως 68 ετών, και πολλοί ήταν προφυλάκιση από τη σύλληψή τους τον Ιανουάριο του 2021.

Η πρόθεση της Κίνας να επιβάλει τον αμφιλεγόμενο Νόμο Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ έγινε και πάλι ξεκάθαρη, αφού η πόλη καταδίκασε 14 ακτιβιστές στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα δίκη Εθνικής Ασφάλειας.

Πρόσφατα, δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε 14 ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και πρώην εκλεγμένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός Αυστραλού πολίτη, σύμφωνα με τον δρακόντειο Νόμο Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος επιβλήθηκε από το Πεκίνο το 2020 για να τιμωρήσει τους επικριτές και να φιμώσει τους διαφωνούντες, όπως περιγράφεται από τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των The Epoch Times, όλοι τους κατηγορήθηκαν για «συνωμοσία για τη διάπραξη ανατροπής» και περιλάμβαναν πρώην εκλεγμένους πολιτικούς, ηγέτες διαδηλώσεων, οργανωτές εργατικών και ακαδημαϊκούς, ηλικίας από 26 έως 68 ετών, και πολλοί ήταν προφυλάκιση από τη σύλληψή τους τον Ιανουάριο του 2021.

Νωρίτερα, άλλοι 31 κατηγορούμενοι είχαν παραδεχτεί την ενοχή τους, ελπίζοντας σε πιο ήπιες ποινές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η εισαγγελία κατονόμασε πέντε κατηγορούμενους ως «μείζονες διοργανωτές», προτείνοντας πιθανές σκληρές ποινές έως και ισόβια κάθειρξη.

Από τους πέντε, μόνο ένας δήλωσε αθώος και στη συνέχεια καταδικάστηκε, ενώ ένας άλλος είχε δηλώσει ένοχος νωρίτερα, και οι υπόλοιποι τρεις έγιναν μάρτυρες κατηγορίας με αντάλλαγμα ελαφρότερες ποινές και δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι αθωώθηκαν, όπως αναφέρουν οι The Epoch Times.

Σύμφωνα με αναφορές, οι κατηγορούμενοι είτε βοήθησαν στην οργάνωση είτε ήταν υποψήφιοι σε μια άτυπη δημοσκόπηση του Ιουλίου 2020 – ουσιαστικά μια ανεπίσημη προκριματική εκλογή – για την επιλογή υποψηφίων υπέρ της δημοκρατίας για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ, στην ετυμηγορία του, είπε ότι το σχέδιο των κατηγορουμένων ισοδυναμούσε με «σοβαρή παρέμβαση, διατάραξη ή υπονόμευση της εκτέλεσης των καθηκόντων και λειτουργιών» της κυβέρνησης με «παράνομα μέσα», τα οποία συνιστούσαν «κρατική υπονόμευση» και κρίσιμα , οι δικαστές διαπίστωσαν ότι τα «παράνομα μέσα» δεν περιορίζονταν σε εγκληματικές πράξεις.

Παγκόσμιες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, επέκριναν σκληρά την κίνηση του Χονγκ Κονγκ βάσει του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας, χρησιμοποιώντας τον οποίο η Κίνα καταπιέζει τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, πυροδοτεί μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη και προκαλεί διεθνή κριτική.

Οι διεθνείς φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίστηκαν ότι και οι τρεις δικαστές στη δίκη «επιλέχθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χονγκ Κονγκ που ελέγχεται από το Πεκίνο».

Περιγράφοντας τη δίωξη ενός Αυστραλού πολίτη βάσει του νόμου, η Human Rights Watch είπε ότι οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ παραβίασαν τα διεθνή πρότυπα δίκαιης διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης προφυλάκισης και της άρνησης δίκης με ενόρκους, και έχουν επίσης αρνηθεί επανειλημμένα την προξενική πρόσβαση του Αυστραλού πολίτη ως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μέχρι σήμερα είναι η μόνη χώρα που έχει επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις σε αξιωματούχους της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ μετά την επιβολή του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας.

Σχολιάζοντας το θέμα, η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κίνα Μάγια Γουάνγκ είπε: «Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να υποστηρίξουν εκείνους στο Χονγκ Κονγκ που στέκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η μαζική δίκη επίδειξης του Χονγκ Κονγκ αποκαλύπτει την απόλυτη περιφρόνηση του Πεκίνου για τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τις δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες», είπε η Μάγια Γουάνγκ.

«Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ πρέπει να ακυρώσει τις πεποιθήσεις αυτών των ακτιβιστών και να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του λαού του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του να εκλέγει ελεύθερα την κυβέρνησή του», πρόσθεσε.

Η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κίνα, Σάρα Μπρουκς, προειδοποίησε ότι αυτή η άνευ προηγουμένου μαζική καταδίκη είναι η πιο αδίστακτη απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο ο Νόμος Εθνικής Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιείται για να φιμώσει τη διαφωνία.

«Αντιπροσωπεύει μια σχεδόν ολοκληρωτική εκκαθάριση της πολιτικής αντιπολίτευσης και υπογραμμίζει την ταχεία διάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ», είπε ο Μπρουκς, προσθέτοντας ότι αυτές οι καταδίκες στέλνουν επίσης ένα «ανατριχιαστικό μήνυμα» σε οποιονδήποτε άλλο στο Χονγκ Κονγκ αντιτίθεται στις ενέργειες του η κυβέρνηση, δηλαδή: «μείνετε ήσυχοι, αλλιώς αντιμετωπίζετε τη φυλακή».

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις «ένοχες ετυμηγορίες» που ανακοινώθηκαν στη δίκη του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας των οργανωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει μέτρα για να να επιβάλει νέους περιορισμούς έκδοσης βίζας στους αξιωματούχους της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια, σύμφωνα με την Ενότητα 212(a)(3)(C) του νόμου περί μετανάστευσης και ιθαγένειας.

«Οι κατηγορούμενοι υποβλήθηκαν σε δίωξη με πολιτικά κίνητρα και φυλακίστηκαν απλώς επειδή συμμετείχαν ειρηνικά σε πολιτικές δραστηριότητες που προστατεύονται από τον Βασικό Νόμο του Χονγκ Κονγκ», ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας στην ανακοίνωση.

«Αντί να επιβάλλουν σκληρές ποινές που θα διαβρώσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως αυτά τα άδικα κρατούμενα άτομα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: The Hong Kong Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube