REAL TIME |

Κίνα , Φιλιππίνες 6 Ιουνίου 2024

The Hong Kong Post: Αδυσώπητη εξαπάτηση! Οι κρυφές τακτικές της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

The Hong Kong Post: Αδυσώπητη εξαπάτηση! Οι κρυφές τακτικές της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Πως το Πεκίνο προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του στη Νότια Σινική Θάλασσα αμφισβητώντας την κυριαρχία των Φιλιππινών – Ελπίζει να καταλύσει τις εγχώριες αναταραχές που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Μανίλα να αποσυρθεί από την υπεράσπιση των νόμιμων αξιώσεων της.

Οι προσπάθειες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να υπονομεύσει την κυριαρχία των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν πάρει μια ύπουλη νέα τροπή. Πρόσφατοι ισχυρισμοί ότι Κινέζοι διπλωμάτες κατέγραψαν κρυφά συνομιλίες μεταξύ Φιλιππινέζων αξιωματούχων και στη συνέχεια υπήρξαν διαρροές που μυρίζουν χαρακτηριστικές τακτικές του Πεκίνου – εξαπάτηση, παρέμβαση και εκφοβισμός.

Οι Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι ορθώς καταδίκασαν αυτές τις ενέργειες ως κατάφωρη παραβίαση διπλωματικών πρωτοκόλλων και συμβάσεων. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Eduardo Año δεν μάσησε τα λόγια του, δηλώνοντας ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες που εμπλέκονται σε τέτοιες «κακοήθεις επιχειρήσεις επιρροής και παρέμβασης» πρέπει να απελαθούν αμέσως από τη χώρα. Το κάλεσμά του απηχεί μια αυξανόμενη χορωδία οργής μπροστά στις ανελέητες προσβολές του ΚΚΚ για την κυριαρχία των Φιλιππίνων.

Στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης βρίσκονται τα αμφισβητούμενα νερά γύρω από το Αγιουνγκίν,  το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως Ren’ai Jiao εντός της παράνομης «γραμμής εννέα παύλων» του. Αυτό το μικροσκοπικό σημείο έχει γίνει το πιο πρόσφατο σημείο ανάφλεξης στην πολεμική ώθηση του ΚΚΚ να εδραιώσει τον έλεγχο σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέσω του εκφοβισμού και του εξαναγκασμού των μικρότερων γειτόνων του.

Οι ηχογραφήσεις που διέρρευσαν φέρεται να αναφέρονταν σε κάποια αμφίβολη «συμφωνία κυρίων» σχετικά με τις συνήθεις αποστολές ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων στο φυλάκιό τους στο Ayungin Shoal. Ωστόσο, όπως δήλωσαν σθεναρά κορυφαίοι Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι, δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, υπογραμμίζοντας την τάση του ΚΚΚ να παρασκευάζει παραπληροφόρηση για να σπείρει διχασμό και διχόνοια.

Αυτό το επεισόδιο αποκαλύπτει τα βάθη στα οποία θα σκύψει το Πεκίνο για να προωθήσει τις ηγεμονικές του φιλοδοξίες. Παρόλο που τα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής έχουν τεκμηριωθεί να εκτοξεύουν κανόνια νερού σε φιλιππινέζικα σκάφη, τραυματίζοντας το προσωπικό τους, το ΚΚΚ καταφεύγει σε επιθετικές ψυχοπραξίες μέσω των διπλωματικών του βαθμίδων. Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο παραβιάζουν τους νόμους των Φιλιππίνων, αλλά υποτιμούν εντελώς τις αρχές της καλής πίστης και του αμοιβαίου σεβασμού που αναμένεται από ξένες αποστολές.

Η στρατηγική του ΚΚΚ είναι ξεκάθαρη: να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα των Φιλιππίνων μπαίνοντας σφήνα μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού τους. Διαδίδοντας ψεύδη σχετικά με την εκχώρηση των θαλάσσιων δικαιωμάτων, το Πεκίνο ελπίζει να καταλύσει τις εγχώριες αναταραχές που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Μανίλα να αποσυρθεί από την υπεράσπιση των νόμιμων αξιώσεων της. Αυτό το κυνικό τέχνασμα πρέπει να απορριφθεί ολόψυχα.

Εξίσου ανησυχητικές είναι οι αναδυόμενες αναφορές για πιθανή δραστηριότητα κατασκευής νησιών από την Κίνα κοντά στο Escoda ή το Sabina Shoal, μόλις 75 ναυτικά μίλια από το νησί Palawan των Φιλιππίνων. Η απόρριψη θρυμματισμένων κοραλλιών υποδηλώνει ένα δυσοίωνο μοτίβο που επαναλαμβάνεται – τη σταδιακή, ύπουλη μετατροπή των υφάλων σε στρατιωτικά φυλάκια. Αυτή η υφέρπουσα στρατηγική κοπής σαλαμιών, που κυριαρχείται από το Πεκίνο στα Spratlys και τα Paracels, απειλεί τώρα να καταπατήσει την αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων.

Η επεκτατική ατζέντα του ΚΚΚ στη Νότια Σινική Θάλασσα έρχεται σε προκλητική αντίφαση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου του 2016 που εκτόξευσε τη νομική βάση για τους γελοίους ισχυρισμούς του για τις «γραμμές εννέα παύλα». Αντί να σεβαστεί αυτή τη νομικά δεσμευτική απόφαση, το Πεκίνο έχει απλώς εντείνει τις αναπτύξεις της Ναυτικής Πολιτοφυλακής και τις οχυρώσεις των νησιών.

Για τα ναυτικά του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας ναυτιλίας διασχίζει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ετησίως. Η εκχώρηση του ελέγχου στο ιδιότροπο σήμα του αυταρχισμού του Πεκίνου θα προκαλούσε σοβαρή οικονομική βλάβη ενώ θα υπονόμευε σοβαρά την ελευθερία ναυσιπλοΐας που στηρίζει την ασφάλεια στη θάλασσα.

Είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να καταγγείλει απερίφραστα τις κρυφές τακτικές του ΚΚΚ και την απερίφραστη παραβίαση των καθιερωμένων κανόνων. Η οικονομική πίεση, η νομιμότητα και η ισχυρή ναυτική παρουσία πρέπει όλα να αξιοποιηθούν για να αποθαρρυνθεί το Πεκίνο από την εδαφική του υπέρβαση. Ο κατευνασμός δεν είναι επιλογή.

Από την πλευρά τους, οι Φιλιππίνες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη διεκδίκηση της νόμιμης κυριαρχίας, των δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας τους. Οι προσπάθειες του ΚΚΚ να υποτάξει μέσω της καταπάτησης πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα ενιαίο μέτωπο – έναν πολίτη και μια ηγεσία αποφασισμένα να καλούν και να αντιμετωπίσουν την κακόβουλη παρέμβαση του Πεκίνου σε κάθε βήμα.

Η συνθηκολόγηση είναι αυτό που ενισχύει την ύβριση του Πεκίνου. Οι Φιλιππινέζοι κάθε λωρίδας πρέπει να δουν τη διπροσωπία του ΚΚΚ.

ΠΗΓΗ: The Hong Kong Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube