Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως η «συγκεκριμένη απορία / ένσταση» έχει απευθυνθεί προς πάσα κατεύθυνση και θεσμό, που ασχολείται με την διερεύνηση της υπόθεσης «χωρίς όμως να υπάρξει μέχρι στιγμής η παραμικρή αντίδραση».

Παραπέμπουν σε πρόσφατα δημοσιεύματα και μιλούν για μπάζωμα του χώρου «με στόχο την συγκάλυψη των συνθηκών και ευθυνών».

Το ερώτημα «μετατρέπεται πια σε οργή και αγανάκτηση» παραπέμποντας στα πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία κατονομάζουν τα πρόσωπα που εμπλέκονται όχι μόνο στη διερεύνηση της υπόθεσης ως ελεγχόμενοι (…), αλλά και στην επείγουσα σύσκεψη για ταχύτατη «ανάπλαση» του χώρου του τραγικού δυστυχήματος «με το πρόσχημα την άμεση απόδοση του σιδηροδρομικού δικτύου στην κυκλοφορία», ενώ «στην πραγματικότητα μεθόδευσαν και εκτέλεσαν το »μπάζωμα» του χώρου με στόχο την συγκάλυψη των συνθηκών και ευθυνών όσων εμπλέκονται σε αυτό».

«Τους γνωρίζετε… αρχίστε άμεσα να απομακρύνετε πρόσωπα»

Χωρίς να τους κατονομάζουν, οι συγγενείς, σημειώνουν πως «ορισμένα άτομα εξ αυτών μάλιστα κατέθεσαν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή για να »διαφωτίσουν» την υπόθεση και αρκετά πρόσωπα εξ αυτών »προσπαθούν ακόμη να διαφωτίσουν» τις συνθήκες που οδήγησαν στην εθνική αυτή τραγωδία (…)» καυτηριάζοντας πως «στην Ελλάδα το να καλείται να δίνει υπεύθυνες, έγκυρες και πλήρεις απαντήσεις το ίδιο άτομο, που ταυτόχρονα ελέγχεται για τις ενέργειες που έκανε ή παρέλειψε να κάνει το διάστημα πριν το τραγικό συμβάν, είναι απολύτως νόμιμο, λογικό και θεμιτό» αφήνοντας αιχμές για αναποτελεσματικότητα της Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας.

Αναρωτιούνται, «τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε πλέον εμείς οι συγγενείς των θυμάτων προκειμένου να πράξουν τα αυτονόητα οι απανταχού θεματοφύλακες της νομιμότητας;» και καλούν τους υπεύθυνους: «Εμπρός λοιπόν κύριοι αρχίστε άμεσα να απομακρύνετε πρόσωπα που βρίσκονταν και συνεχίζουν να βρίσκονται σε θέσεις “κλειδιά” σε όλους τους εμπλεκόμενους και ελεγχόμενους φορείς του δυστυχήματος / εγκλήματος των Τεμπών. Τους γνωρίζετε και οφείλετε να το πράξετε άμεσα, και κυρίως όλοι εσείς που μετέχετε στα ΔΣ των νομικών προσώπων όπου αυτοί υπηρετούν, τα οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη για την διατήρηση/παραμονή αυτών στις θέσεις τους (ειδικά όσων έχουν ήδη την ιδιότητα του κατηγορουμένου) κατά παράβαση των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα περί κίνησης της πειθαρχικής διαδικασίας και της θέσης τους σε αργία».

Οι συγγενείς που υπογράφουν την ανακοίνωση: Νικόλαος Πλακιάς – Ζαροπούλου Σοφία, Δημήτριος Πλακιάς, Γεωργιάδης Διονύσιος, Βλάχος Χρήστος, Μαρία Θεοδωρή, Βλάχος Βαγγέλης, Σαμάνθα Βλάχου, Ελευθεριάδης Θεόδωρος, Εγούτ Ελισάβετ, Κουτσόπουλος Δημήτριος, Κούλπα Βασιλική, Καρακώστας Γεώργιος, Μπέζας Δημήτριος, Φωτεινή Κόκκαλα, Μπουρνάζης Δημήτριος, Μπουρνάζη Αθανασία, Χατζηβασιλείου Νικόλαος, Γκαμπριέλα Φόργιαν, Χρυσοβαλάντης Ζήσης, Κατσάρας Βασίλης, Κυριακίδου Μαρία, Ανδρεάδου Κανέλα, Μπλέκα Βίκυ, Γκανίδου Δέσποινα, Λυσίμαχος Παπάζογλου, Καραγεωργίου Δημήτριος, Νατσούρα Μαρία, Ελευθερία Καραγεωργίου, Παπαγγελής Ηλίας, Ντόλκα Μαρία, Πορφυρίδης Λάζαρος, Καρατζόγλου Άννα, Χούπας Χρήστος, Χούπα Ασημίνα, Λάτα Έντουαρτ, Λάτα Τζένη, Μπαμπαράκου Ευαγγελία, Μπόζο Σωκράτης, Μπόζο Άγγελος, Μπόζο Ντιάνα, Στεφανάκης Κώστας, Στεφανάκη Σοφία, Γκέκα Βασιλική, Τζοβάρα Ρούλα, Ψαρόπουλος Αντώνιος.

Η «φωνή» 1.500.000 πολιτών

Η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα πριν τη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Μιχάλη Επάμ. Ζαφειρόπουλου» με θέμα: «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας».

Ως γνωστόν, έχουν συγκεντρωθεί 1,5 εκατομμύριο υπογραφές Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι απαιτούν, κατ’ εφαρμογήν του άρ. 73 παρ. 6 Σ, να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην παραμένουν «γράμμα κενό» η ποινική ευθύνη υπουργών και το σύστημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας.

Στη συνέντευξη τύπου θα συμμετάσχουν η πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» κ. Μαρία Καρυστιανού, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, η αντιπρόεδρος ΣτΕ, ετ. Μαρία Καραμανώφ και ο αν. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ, Νίκος Παπασπύρου.

in.gr