REAL TIME |

Κίνα , Ταϊβάν 26 Ιουνίου 2024

Ταϊβάν: Κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα σε κοντινή απόσταση

Ταϊβάν: Κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα σε κοντινή απόσταση

Η Κίνα πραγματοποίησε άλλη μια “περιπολία ετοιμότητας μάχης” κοντά στο νησί

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε την Τετάρτη ότι η Κίνα πραγματοποίησε άλλη μια “περιπολία ετοιμότητας μάχης” κοντά στο νησί, καθώς το Πεκίνο σημείωσε ότι θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τους “σκληροπυρηνικούς” υποστηρικτές της ανεξαρτησίας όπου κι αν βρίσκονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, δεν έχει κρύψει την αντιπάθειά της για τον πρόεδρο Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο θεωρεί “αυτονομιστή”, και διοργάνωσε δύο ημέρες πολεμικών ασκήεων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα απείλησε να εκτελέσει “σκληροπυρηνικούς” αυτονομιστές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, σε μια περαιτέρω αύξηση της έντασης που προκάλεσε την καταδίκη από τον Λάι και την κυβέρνησή του, καθώς και από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι στις 7 π.μ. (τοπική ώρα) της Τετάρτης εντόπισε 26 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών J-16, να επιχειρούν βόρεια, κεντρικά και νότια της Ταϊβάν, πραγματοποιώντας “συνδυαστική περιπολία ετοιμότητας μάχης” με κινεζικά πολεμικά πλοία.

Η Ταϊβάν αναφέρει συχνά τέτοιου είδους γεγονότα, μέρος ενός μοτίβου, όπως λέει, κινεζικής παρενόχλησης που έχει κλιμακωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, υπερασπιζόμενη τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της περασμένης εβδομάδας για την τιμωρία αυτού που το Πεκίνο θεωρεί αυτονομισμό.

“Τα εθνικά όργανα επιβολής του νόμου και τα δικαστικά όργανα θα καταδιώξουν όλους τους οπαδούς της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, όπου κι αν βρίσκονται, και θα τους τιμωρήσουν αυστηρά σύμφωνα με το νόμο”, δήλωσε η Ζου Φενγκλιάν στους δημοσιογράφους.

Τα κινεζικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία στην Ταϊβάν και δεν είναι σαφές πώς η Κίνα θα μπορούσε να επιδιώξει την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων εκτός των συνόρων της.

Ο Λάι έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, αλλά η πρότασή του έχει απορριφθεί. Ο ίδιος απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου περί κυριαρχίας και λέει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube