Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, του 2019, ψήφισαν 288.483 ψηφοφόροι. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια, αυτά δηλαδή που μετρούν στις δυνάμεις των κομμάτων, ήταν 280.935. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και 5.804 Τουρκοκύπριοι, με έγκυρα ψηφοδέλτια γύρω στα 5.600.

Σήμερα, έχουν δικαίωμα ψήφου 104.103 Τουρκοκύπριοι (οι 103.269 ζουν στα κατεχόμενα και οι 834 στις ελεύθερες περιοχές) και 568.608 Ελληνοκύπριοι. Με δεδομένο ότι σχεδόν σε όλες τις ευρωεκλογές, η αποχή των Ελληνοκυπρίων ξεπερνά το 50% (το 2019 ήταν 55%, το 2014 ήταν 56% και το 2019 55%), είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, τα μεγάλα κόμματα που έχουν επιρροή, ξεκινούσαν εκστρατεία συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές.

Να μην ξεχνούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν μόνο δικαίωμα να ψηφίσουν, έχουν και να ψηφιστούν. Δηλαδή, θα μπορούσε οποιοσδήποτε, ακόμα κι ένας σεσημασμένος Γκρίζος Λύκος με υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν όλοι υπηκοότητα, να ζει στα κατεχόμενα, να είναι υποψήφιος και να εκλεγεί ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα μπορούσαν, με λίγα λόγια, από τα κατεχόμενα, το κατοχικό καθεστώς, η παράνομη τουρκική πρεσβεία, ο αρχηγός του κατοχικού στρατού, να ελέγχουν την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όχι με έναν ευρωβουλευτή αλλά ίσως και με τρεις.

Στην πράξη, ακόμα και με τους μειωμένους αριθμούς Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων (έως και 10.000, για παράδειγμα) μπορούν να επηρεάσουν τον κομματικό χάρτη στις ελεύθερες περιοχές, αφού θα κατατάξουν το ΑΚΕΛ πρώτο κόμμα. Όπως και την εκλογή ευρωβουλευτή, αφού αν ψηφίσουν, για παράδειγμα, τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, θα εκλεγεί παρότι οι δημοσκοπήσεις, που δεν λαμβάνουν υπόψη την τουρκοκυπριακή ψήφο, τον δείχνουν τρίτο (από τους έξι υποψήφιους του ΑΚΕΛ) και δεν είναι σίγουρη η εκλογή του.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές, λοιπόν, με τον ενιαίο εκλογικό κατάλογο και τη μία εκλογική περιφέρεια, είναι φανερό ότι μία κοινότητα, έστω κι αν είναι μειονότητα, μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, να επηρεάσει το αποτέλεσμα ή και να το ορίσει. Και πολύ περισσότερη επίδραση θα είχαν τα μεγάλα κόμματα της τ/κ κοινότητας, αν συνεργάζονταν εκλογικά με τα κόμματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Γιατί παραμένει, όμως, στη σφαίρα της φαντασίας; Διότι οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, ακόμα και των κομμάτων της ΔΔΟ (και όχι των δύο κρατών), είναι την διχοτόμηση που επιλέγουν, το κρατίδιο τους, την υποτέλεια στην Άγκυρα, και αδυνατούν να γυρίσουν τη σελίδα και να δουν αν στην άλλη πλευρά είναι καλύτερα τα πράματα ΚΑΙ για τους ίδιους.

Ο Κουτλάι Ερκ, για παράδειγμα, κορυφαίο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (διετέλεσε και «δήμαρχος» Λευκωσίας), με πολλές επαφές με Ελληνοκύπριους, έγραφε άρθρο προχτές στην Γενί Ντουζέν, για να αποτρέψει τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Διότι, έγραφε, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν με τα δικά τους κόμματα και ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν μπορεί να εκλέξει τους βουλευτές του για τις δύο έδρες που του ανήκουν. (Άλλο παραμύθι αυτό με τις δύο έδρες που τους ανήκουν δήθεν, γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο επί τούτου).

Τους καλούσε, μάλιστα, να μην στηρίξουν ούτε τους Τουρκοκύπριους που είναι υποψήφιοι με ελληνοκυπριακά κόμματα. Διότι αυτό τους υποβιβάζει σε μειονότητα. Από πού ως πού υποβιβάζονται σε μειονότητα όταν μιλάμε για ενιαία εκλογική περιφέρεια δεν εξηγείται παρά μόνο με την πεποίθηση και των «διαλλακτικών» τ/κ πολιτικών ότι πρέπει να παραμείνουν προσκολλημένοι στη διχοτόμηση και στα δύο γειτονικά κρατίδια.

Αν συνεργαζόταν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με το ΑΚΕΛ, που έχουν χημεία, θα έλεγχαν όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Θα ανάγκαζαν και τα υπόλοιπα κόμματα να επιδιώξουν συνεργασίες για να μην είναι εκτός παιχνιδιού. Κι αυτό σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε εθνικές εκλογές σε ένα ενιαίο κράτος. Αυτό δεν είναι πλέον θεωρία, το δείχνουν στην πράξη οι ευρωεκλογές. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει την πορεία της Κύπρου προς τον διαμελισμό. Όνειρα θερινής νυκτός, όμως. Τα δικαιολογεί ο καύσωνας.

*Φωτογραφία του ΚΥΠΕ από τη νεκρή ζώνη. Έτσι θέλουν την Κύπρο. Με μια νεκρή ζώνη στη μέση. «Εδώ πωλείται αγγουρόσπορος Παφίτικος…», λέει η ταμπέλα που έμεινε εκεί.

Φιλελεύθερος