Το ταξίδι του Κωνσταντίνου Κόμπου στις ΗΠΑ ήρθαν σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, γεγονός που του προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξει στους συνομιλητές του τα σημαντικά αλλά και πραγματικά δεδομένα για το Κυπριακό.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 60χρονα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο υπουργός Εξωτερικών άδραξε την ευκαιρία προκειμένου απαντήσει προς εκείνους που επιχειρούν να εξισορροπήσουν τα πράγματα στο Κυπριακό.

Οι επαφές Κόμπου στις ΗΠΑ κινήθηκαν σε δύο επίπεδα: Στις συναντήσεις και συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον έριξε ιδιαίτερο βάρος στα διμερή ζητήματα, τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και την πάρα-πέρα αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον θα επιστρέψει τη Δευτέρα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για μια σειρά συναντήσεων με κεντρικό θέμα το Κυπριακό. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος άδραξε την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του προκειμένου να συναντήσει αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμούς αλλά και εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συναντήσεις που έχουν σημασία κατά το χρόνο που πραγματοποιούνται, παραμονή της ετοιμασίας και συζήτησης των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τόσο για το Κυπριακό όσο και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Κ. Κόμπος θέλησε μέσα από τις συναντήσεις αυτές να δώσει μια πραγματική εικόνα για τους λόγους που μέχρι στιγμής να προχωρεί η προσπάθεια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, αλλά και για να δώσει άμεσα ή έμμεσα απαντήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις για ιδέες και προτάσεις που εκφράζονται παρασκηνιακά.

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στη διάρκεια τελετής για τα 60χρονα της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Απαντώντας σε απόψεις που εκφράζονται – μεταξύ των οποίων και από τον ίδιο τον ΓΓ ΟΗΕ – ο Κ. Κόμπος τόνισε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει μια παγωμένη σύγκρουση «Η τουρκική κατοχή – είπε – παραμένει μια οδυνηρή πραγματικότητα μιας διαρκούς παραβίασης του διεθνούς δικαίου, μια διαρκής υπενθύμιση ότι ένα κράτος μέλος του Οργανισμού αντιμετωπίζει, σε καθημερινή βάση, την υπαρξιακή απειλή του επιτιθέμενου». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε παράλληλα τα γεγονότα του περασμένου Αυγούστου και την επίθεση εναντίον ειρηνευτών καθώς και άλλες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που αποτελούν δείγματα των προκλήσεων που υπάρχουν στην Κύπρο.

Ακολούθως άφησε ευθέως αιχμές για όσους αναζητούν τρόπους εξισορρόπησης ανάμεσα σε θέσεις που στηρίζονται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και θέσεις οι οποίες εκφεύγουν το πλαισίου του διεθνούς οργανισμού. Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Κόμπος υπέδειξε: «Ισορροπώντας, βλέποντας αποχρώσεις του γκρι, μοιράζοντας την ευθύνη, είναι αναμενόμενα αν έχουμε αποφασίσει να ξεχάσουμε γιατί υπάρχει αυτός ο μεγάλος οργανισμός, τι αντιπροσωπεύει και ποιες είναι οι ιδρυτικές του αρχές». Ο υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε ακόμα πως «η συμμόρφωση και η προσήλωση στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνές Δίκαιο, στη διεθνή νομιμότητα, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προαιρετική ή συνδεδεμένη με το χρόνο».

Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην «Ουάσιγκτον Ποστ» και αναφερόμενος στο Κυπριακό μίλησε για την απόλυτα αρνητική θέση της τουρκικής πλευράς η οποία δυσκολεύει τα πράγματα. Εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι μπορεί να επικρατήσει η διπλωματία και μέσα από την προσέλκυση πολιτικών κινήτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα διπλωματικό άνοιγμα.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος εξηγεί παράλληλα γιατί η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και δεν είναι αποδεκτή όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ συνέδεσε την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος με τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να εξομαλύνει την παράνομη προσάρτηση των υπό ρωσική κατοχή ουκρανικών περιοχών. Ο Κ. Κόμπος διερωτήθηκε εάν «θα νομιμοποιήσουμε μια παράνομη πράξη μόνο και μόνο επειδή έχει περάσει καιρός».

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας αναδεικνύει ταυτόχρονα και τη συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο στο θέμα της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. «Η μικρή χώρα στη μέσων των παγκόσμιων κρίσεων» όπως είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Η συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου για αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν το επίκεντρο των συνομιλιών Κόμπου-Μπλίνκεν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον.

Πρόταξε τα οφέλη της Τουρκίας

Ο Ερσίν Τατάρ εμφανίζεται ως δήθεν «πρόεδρος» των Τουρκοκυπρίων αλλά εκείνο που πράττει είναι να προτάσσει τα οφέλη της Τουρκίας. Σε ένα ακόμα ταξίδι του για να μιλήσει σε συγκέντρωση σε τουρκική πόλη ο Ερσίν Τατάρ παρουσίασε το ψευδοκράτος ως ένα «μικρό αλλά σημαντικό νησί».

Μιλώντας σε εκδήλωση στην πόλη Σπάρτη της Πισιδίας ο Ερσίν Τατάρ είπε και τα εξή: «Να μη θεωρείται ως ένα μικρό κομμάτι γης η ΤΔΒΚ. Έχουμε ζώνες θαλάσσιας ευθύνης, έχουμε υφαλοκρηπίδα, έχουμε χωρικά ύδατα. Έχουμε δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Όταν συνενώσουμε και τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προκύπτει ένας εντελώς διαφορετικός εθνικός χάρτης». 

Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης τη θέση ότι το Κυπριακό είναι πολύ σημαντική και εθνική υπόθεση, η οποία διεξάγεται μαζί με την Τουρκία και ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά πάντα άπλωνε χέρι φιλίας, όμως η άλλη πλευρά πάντα το απέρριπτε.

Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι ακολουθούσαν μια πολιτική σύμφωνα με την οποία η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και πρέπει να ενωθεί με την Ελλάδα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι ουδέποτε παράτησαν τον αγώνα τους και απέκτησαν την ελευθερία τους στις 20 Ιουλίου 1974, ημερομηνία την οποία χαρακτήρισε «κομβικό σημείο».

Φιλελεύθερος