REAL TIME |

Συνέντευξη Ιωάννη Βαληνάκη στον Σάββα Καλεντερίδη

Συνέντευξη Ιωάννη Βαληνάκη στον Σάββα Καλεντερίδη

Συνέντευξη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Ιωάννη Βαληνάκη στον Σάββα Καλεντερίδη και την εκπομπή «Geopolitics» στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής».

Οι κυριότερες τοποθετήσεις της συνέντευξης

Η Ελλάδα έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που επί κυβερνήσεων Καραμανλή τα ασκήσαμε. Απομακρύναμε την Τουρκία από τη Λιβύη από τότε. Η Τουρκία προσπαθούσε από τότε να αρπάξει την περιοχή νότιας της Κρήτης. Επίσης κάναμε μία εξαιρετική συμφωνία με την Αλβανία με Μπερίσα και αφήσαμε μετά τα Τίρανα να βγάλει γλώσσα. Στην ουσία ήταν δάχτυλος της Τουρκίας. Αφήσαμε χωρίς επιπτώσεις να ακυρώνει την υπογραφή της την ίδια ώρα που λέμε στα Σκόπια ότι εμείς τηρούμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ήταν ιδανική ευκαιρία. Τί ευαισθησίες είναι αυτή με δήθεν περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Εδώ προέχει η εθνική κυριαρχία. Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα με τη διακήρυξη των Αθηνών. Η Τουρκία κερδίζει σε όπλα και τεχνολογία, όπως τα F-16 και κινητήρες για το μαχητικό της. Εμείς συμμετρικά δεν κάνουμε τίποτα ουσιαστικό στην πολεμική βιομηχανία. Η Τουρκία κάνει άλματα μπροστά, την ώρα που η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Η Τουρκία συνεχώς διευρύνει τις διεκδικήσεις γιατί μετρά ότι δεν έχουμε αποτροπή. Πρέπει να διευρύνουμε την αποτροπή μας. Δυστυχώς αυτό διαβάζουν οι Τούρκοι. Η αμυντική συμφωνία με Γαλλία είναι σαν μοιάζουμε με οδηγούς αγώνων που αγόρασαν μια ακριβή Ferrari, αλλά αντί να την τρέξουμε, την αφήνουμε στο γκαράζ. Πρέπει να το πάμε παρακάτω και δεν το κάναμε. Πρέπει να τη δουλέψουμε. Η Ελλάδα πρέπει να κινείται με ιδέες και πρωτοβουλίες. Για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, η Ελλάδα το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να σκέπτεται. Μην επαφιόμαστε μόνο στο Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει να σηκώσεις μανίκια, να δουλέψεις, να αποκτήσεις συμμάχους. Η Τουρκία μιμούμενη τους Κινέζους προχωρούν βήμα-βήμα με μικρές προκλήσεις και προχωρά παρακάτω. Τα γεγονότα γεννούν ευκαιρίες και εμείς κοιτούμε άφωνοι, περιμένοντας τον Άη Βασίλη. Έρχονται πολύ δύσκολες καταστάσεις. Το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” το οποίο πλέον θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολία και είναι αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας θα έπρεπε αν είχε καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν και όρια…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube