REAL TIME |

Γενικά θέματα 19 Ιουνίου 2024

Συνάντηση Πούτιν – Κιμ: “Νέο θεμελιώδες έγγραφο” στρατηγικής συμμαχίας και πλήρης στήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Συνάντηση Πούτιν – Κιμ: “Νέο θεμελιώδες έγγραφο” στρατηγικής συμμαχίας και πλήρης στήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

“Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα συνδέονται εδώ και δεκαετίες με σταθερή φιλία και στενή γειτονία”

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας εισέρχονται σε μια περίοδο νέας ευημερίας, δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη συνάντησή τους στην Πιονγκγιάνγκ την Τετάρτη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας εισέρχονται σε μια νέα εποχή νέας και μεγάλης ευημερίας, η οποία είναι αδύνατο να συγκριθεί ακόμα και με αυτή την περίοδο των σοβιετοκορεατικών σχέσεων του περασμένου αιώνα”, δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Ακόμη, ο Κιμ δήλωσε ότι “η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας” και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει πλήρως τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανίας.

Η Πιονγκγιάνγκ σκοπεύει να βελτιώσει περαιτέρω τη στρατηγική της συνεργασία με τη Μόσχα, δήλωσε ακόμη ο Κιμ Γιονγκ Ουν “Η κατάσταση στον κόσμο γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα”, ανέφερε ο Κιμ σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. “Σε αυτή την κατάσταση, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις στρατηγικές επαφές με τη ρωσική ηγεσία”.

Ο Πούτιν δήλωσε από τη μεριά του, ξεκινώντας τις συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι έχει ετοιμαστεί ένα νέο θεμελιώδες έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας για πολλά χρόνια στο μέλλον. “Πέρυσι, ως αποτέλεσμα της επίσκεψής σας στη Ρωσία, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στην οικοδόμηση των σημερινών δεσμών μας. Σήμερα, ετοιμάστηκε ένα νέο θεμελιώδες έγγραφο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των σχέσεών μας για πολλά χρόνια”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι πέρυσι οι χώρες γιόρτασαν την 75η επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και φέτος την 75η επέτειο του πρώτου διακρατικού εγγράφου: της Συμφωνίας Οικονομικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας. “Όπως είναι γνωστό, τη συμφωνία αυτή υπέγραψε ο σύντροφος Κιμ Ιλ Σουνγκ κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα”, σημείωσε ο Πούτιν.

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι η υπογραφή μιας νέας συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η επόμενη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα. “Είμαι ευτυχής που σας συναντώ και πάλι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, ο οποίος έχει ήδη υποδεχθεί δύο φορές τον Κιμ στη ρωσική Άπω Ανατολή, τον Απρίλιο 2019 και το Σεπτέμβριο 2023. “Ελπίζω πως η επόμενη συνάντησή μας θα λάβει χώρα στη Ρωσία, στη Μόσχα”, πρόσθεσε.

Ο  Πούτιν δήλωσε ακόμα στον Κιμ ότι “εκτιμά την υποστήριξη” της Βόρειας Κορέας προς τη ρωσική πολιτική.

“Εκτιμάμε πολύ τη συστηματική και διαρκή υποστήριξη εκ μέρους σας της ρωσικής πολιτικής, μεταξύ άλλων και στο ουκρανικό ζήτημα”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Κιμ, έπειτα από επίσημη τελετή στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ.

Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, “η οποία βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού των συμφερόντων”.

“Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα συνδέονται εδώ και δεκαετίες με σταθερή φιλία και στενή γειτονία”, υπενθύμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πριν από την έναρξη της συνάντησής τους, ο Κιμ υποδέχθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με μεγάλη επισημότητα και όλο χαμόγελα στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ, η οποία είχε στολισθεί για την περίσταση με τεράστια πορτρέτα των δύο ηγετών, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Χιλιάδες κάτοικοι της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά που κρατούσαν λουλούδια και μπαλόνια, χαιρέτισαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κιμ Γιονγκ Ουν υπό τους ήχους στρατιωτικής μπάντας.

Στο μεταξύ, ο Πούτιν χάρισε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας μια ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα Aurus, ένα σετ τσαγιού και ένα στιλέτο, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον σύμβουλο του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Στον Πούτιν από την άλλη δόθηκαν διάφορα έργα τέχνης, ανέφερε ο Ουσάκοφ.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube