Το πρώτο που έπραξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευθύς μετά τη συνάντησή του με την Ολγκίν ήταν να ανακοινώσει σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου. Κίνηση που στέλνει το μήνυμα ότι την ερχόμενη Παρασκευή οι πολιτικοί ηγέτες θα ενημερωθούν για εξελίξεις που προκύπτουν από τις επαφές Ολγκίν.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης όταν στο παρελθόν δεχόταν κριτική για μη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου απαντούσε πως αυτό θα γίνει όταν θα υπάρξουν εξελίξεις. Χθες, ευθύς μετα τη συνάντηση που είχε με τη Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, έσπευσε από τις Βρυξέλλες να διαμηνύσει στην πολιτική ηγεσία ότι θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Η συνεδρία έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί.

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν διευθετήθηκε για το πρωί της Πέμπτης, πριν ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πληροφορίες που ήθελαν τη συνάντηση να πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες μετά από εισήγηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, διαψεύδεται από τους συνεργάτες του.

Πάντως το γεγονός ότι Χριστοδουλίδης και Ολγκίν βρέθηκαν στις Βρυξέλλες και αμέσως μετά ο ΠτΔ έτρεχε στις συνόδους, λειτούργησε υποβοηθητικά όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση του όλο θέματος. Βγήκαν μόνο κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, όπως η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, και εν συνεχεία δόθηκε βάρος στα θέματα της ΕΕ όπως π.χ. η συνάντηση με Μελόνι. Σπεύδοντας να ανακοινώσει σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει από νωρίς φραγή για δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση που είχε με την Ολγκίν επικαλούμενος ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πρώτα η πολιτική ηγεσία.

Η Ολγκίν τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αύριο θα βρεθεί στην Αγγλία για σειρά συναντήσεων και συμμετοχή σε εκδηλώσεις της τ/κ κοινότητας Βρετανίας. Το γεγονός ότι η Ολγκίν προτίθεται να βρεθεί τη Δευτέρα με τον Τατάρ, αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τον ΠτΔ να κρατά κλειστά τα χαρτιά του προκειμένου να μην δώσει πληροφορίες που θα βοηθήσουν την τουρκική πλευρά να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Μετά και τη συνάντηση με τον Τατάρ η Ολγκίν θα ετοιμάσει έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα των προσπαθειών της για ένα εξάμηνο. Έκθεση η οποία ενδεχομένως να αποτελέσει βαρόμετρο για τις μετέπειτα κινήσεις του ΓΓ ΟΗΕ. Και μέσα σ’ όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ποιο θα είναι το δικό της μέλλον στο Κυπριακό.

Αισιοδοξία στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Λακρουά απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με την αναβολή του ταξιδιού της κ. Ολγκίν στην Κύπρο υπογράμμισε τη σημασία των συνεχιζόμενων συζητήσεων για το Κυπριακό.

«Λοιπόν, επιτρέψτε μου να το πω αυτό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η κ. Ολγκίν θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο πλευρών. Νομίζω ότι ο τρόπος (που γίνονται) είναι πιθανότατα σημαντικός για το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε συνεχίζουμε να στηρίζουμε σίγουρα αυτές τις προσπάθειες, διότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ φυσικά συνεργάζεται στενά, αλλά οι εντολές είναι διαφορετικές» σημείωσε

 «Εν τέλει, ασχολούμαστε με το ίδιο θέμα και σίγουρα ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε πρόοδο,  στον πολιτικό διάλογο. Έχουμε επίγνωση των προκλήσεων αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση και παραμένουμε αισιόδοξοι» πρόσθεσε.

Φιλελεύθερος