Ουκρανία , Ρωσία 19 Ιουνίου 2024

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι ανοιχτή στη συμμετοχή της Ρωσίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι ανοιχτή στη συμμετοχή της Ρωσίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο ουκρανικό σχέδιο

Η Ουκρανία ενδέχεται να προσκαλέσει τη Ρωσία στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με διεθνείς εταίρους με στόχο την επεξεργασία μιας φόρμουλας για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο ουκρανικό σχέδιο. Αλλά ο Άντρι Γέρμακ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, έθεσε το ενδεχόμενο αυτό, καθώς οι ομάδες εργασίας προετοιμάζουν τις λεπτομέρειες για μια επόμενη συνάντηση μετά τη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας στην Ελβετία.  

Σε αυτή τη συνάντηση της 15ης και 16ης Ιουνίου συμμετείχαν περισσότερα από 100 έθνη και οργανώσεις, αλλά δεν πέτυχε τον απώτερο στόχο της για την οικοδόμηση ευρύτερης παγκόσμιας υποστήριξης. 

“Όλα αυτά τα μέρη θα αποτελέσουν μέρος αυτού του κοινού σχεδίου, το οποίο θα υποστηριχθεί από πολλές χώρες” σε μια δεύτερη συνάντηση, δήλωσε ο Γέρμακ. “Πιστεύουμε ότι θα είναι εφικτό να προσκαλέσουμε εκπρόσωπο της Ρωσίας”.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τους όρους για τις ειρηνευτικές συνομιλίες την παραμονή της ελβετικής συνόδου κορυφής, απαιτώντας από την Ουκρανία να παραδώσει πρώτα τέσσερις από τις ανατολικές περιοχές της στη Ρωσία, καθώς και να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.Οι όροι αυτοί χλευάστηκαν από τους δυτικούς συμμάχους μαζί με την Ουκρανία, η οποία έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η παραχώρηση οποιουδήποτε εδάφους της είναι μη αποδεκτός όρος.

Αρκετές χώρες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, επέλεξαν να μην υπογράψουν το τελικό έγγραφο στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας, την οποία ο Ζελένσκι είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει, προειδοποίησε ότι το Κίεβο πρέπει να είναι προετοιμασμένο για “δύσκολο συμβιβασμό” προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση.

Παρόλα αυτά, ο Γέρμακ χαρακτήρισε τη συνάντηση επιτυχημένη, παρά το ότι και η Κίνα απουσίασε. Η δεύτερη σύνοδος κορυφής θα είναι πιο αντιπροσωπευτική, δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος, προσθέτοντας ότι επιδιώκεται να συμφωνηθούν ορισμένες αποφάσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στις μελλοντικές συνομιλίες. Μέχρι στιγμής, και οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 1.200 χιλιομέτρων. Η πρόσφατη άφιξη στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ βοήθησε στην αναπλήρωση της δύναμης πυρός της Ουκρανίας και ανέκοψε ορισμένες από τις προωθήσεις της Ρωσίας. 

Ο Πούτιν από τη μεριά του επισκέπτεται στη Βόρεια Κορέα, τον μακροχρόνιο εταίρο του, η οποία κατηγορείται για την αποστολή πυραύλων και εκατομμυρίων πυρομαχικών για να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία. 

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube