REAL TIME |

Αλβανία , Ιταλία 5 Ιουνίου 2024

Στην Αλβανία η Μελόνι – Επισκέφτηκε με τον Ράμα την πρώτη ιταλική κλειστή δομή για αιτούντες άσυλο

Στην Αλβανία η Μελόνι – Επισκέφτηκε με τον Ράμα την πρώτη ιταλική κλειστή δομή για αιτούντες άσυλο

Έτοιμο ένα από τα δύο κέντρα, από την 1η Αυγούστου η λειτουργία του συστήματος βάσει της συμφωνίας των δύο χωρών

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης (5/6) στην Αλβανία, όπου, συνοδευόμενη από τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, επισκέφθηκε το Σεντζίν όπου, βάσει της συμφωνίας των δύο χωρών, θα δημιουργηθεί ιταλικό κλειστό κέντρο παραμονής για αιτούντες άσυλο.

«Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ευρωπαίοι, αν και όχι ως Ευρωπαίοι της ΕΕ. Αν η συμφωνία αυτή αποτύχει, θα είναι μια αποτυχία που δεν θα οφείλεται σε υστεροβουλία κακούργων, αλλά στον αυθορμητισμό της καρδιάς», δήλωσε ο Ράμα.

Από την μεριά της, η Μελόνι τόνισε: «Θεωρούμε ότι σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία χωρών της ΕΕ με χώρες που δεν είναι ακόμη μέλη της Ένωσης είναι βασικής σημασίας. Η συμφωνία αυτή θέτει τρεις κύριους στόχους: την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και να το να υποδεχόμαστε στην Ευρώπη μόνον όποιον δικαιούται, πράγματι, διεθνή ανθρωπιστική προστασία».

Σήμερα ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της πρώτης εκ των δύο δομών, του Σεντζίν, η οποία θα λειτουργήσει ως hotspot. Στην δεύτερη δομή, στο Γκιαντέρ -η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης- μέσω Διαδικτύου θα εξετάζονται τα αιτήματα για παροχή ασύλου», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Κλείσιμο
Όπως ανέφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, τα κέντρα θα είναι έτοιμα την 1η Αυγούστου. Ο χρόνος κατασκευής τους έχει καθυστερήσει πολύ λόγω της ιταλικής αντιπολίτευσης, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube