REAL TIME |

ΗΠΑ , Ρωσία 7 Ιουνίου 2024

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Κούβα την επόμενη εβδομάδα

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Κούβα την επόμενη εβδομάδα

Φωτογραφία αρχείου από Shutterstock

Το υποβρύχιο Kazan,  η πυραυλική φρεγάτα Admiral Gorshkov και άλλα πολεμικά, θα ελλιμενιστούν στην Αβάνα από 12 έως 17 Ιουνίου

«Κανένα από τα πλοία δεν μεταφέρει πυρηνικά όπλα, οπότε ο ενδιάμεσος σταθμός τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή», ανακοίνωσε η Κούβα.

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο –το οποίο δεν θα μεταφέρει πυρηνικά όπλα– θα φτάσει στην Αβάνα την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Κούβας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το υποβρύχιο Kazan και ακόμα τρία ρωσικά σκάφη, μεταξύ των οποίων η πυραυλική φρεγάτα Admiral Gorshkov, ένα πετρελαιοφόρο και ένα ρυμουλκό διάσωσης, θα ελλιμενιστούν στην κουβανική πρωτεύουσα από τις 12 έως τις 17 Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας.

«Κανένα από τα πλοία δεν μεταφέρει πυρηνικά όπλα, οπότε ο ενδιάμεσος σταθμός τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή», διευκρίνισε το υπουργείο.

«Ρωσική απάντηση» με άσκηση
Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που ανέμενε να φθάσουν στην Καραϊβική για στρατιωτική άσκηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, η άσκηση θα αποτελούσε μέρος της ευρύτερης ρωσικής «απάντησης» για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία είναι αξιοσημείωτη, αλλά όχι ανησυχητική.

Ωστόσο, έρχεται λίγο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει «ασύμμετρα μέτρα» αλλού στον κόσμο για να απαντήσει στην απόφαση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία χρήση αμερικανικών όπλων για πλήγματα στη Ρωσία και προστασία του Χαρκόβου, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας – Κούβας
Η ασυνήθιστη ανάπτυξη του ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο κοντά στις ΗΠΑ έρχεται εν μέσω μεγάλων εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Δύση να ενισχύει το Κίεβο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Η άφιξη των ρωσικών σκαφών στην Κούβα θα συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ιταλία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ συναντήθηκε με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα, καθώς επισκέφθηκε τη Ρωσία για να παραστεί στην ετήσια στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία έξω από το Κρεμλίνο.

Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η ανάπτυξη σοβιετικών πυρηνικών πυραυλικών εγκαταστάσεων στο νησί είχε οδηγήσει στην κρίση των πυραύλων του 1962, όταν η Ουάσιγκτον και η Μόσχα είχαν φτάσει κοντά σε πόλεμο.

Οι σχέσεις Ρωσίας – Κούβας έχουν ενισχυθεί μετά τη συνάντηση του Ντίας-Κανέλ με τον Πούτιν το 2022.

Κατά την άφιξη των ρωσικών πλοίων στο λιμάνι της Αβάνας, θα εκτοξευθούν 21 βλήματα από ένα από αυτά ως χαιρετισμός προς το έθνος. Πυροβολαρχία των ενόπλων δυνάμεων της Κούβας θα απαντήσει, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube