REAL TIME |

Πυρηνική ενέργεια: Η Κίνα είναι «15 χρόνια μπροστά από τις ΗΠΑ», λέει αμερικανικό ινστιτούτο

Πυρηνική ενέργεια: Η Κίνα είναι «15 χρόνια μπροστά από τις ΗΠΑ», λέει αμερικανικό ινστιτούτο

Φωτ.: Αμερικανικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Reuters).

Οι ΗΠΑ «υστερούν έως και 15 χρόνια της Κίνας» όσον αφορά την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας υψηλής τεχνολογίας

Οι ΗΠΑ υστερούν έως και 15 χρόνια της Κίνας όσον αφορά την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας υψηλής τεχνολογίας, καθώς η κρατική τεχνολογική προσέγγιση του Πεκίνου και η εκτεταμένη χρηματοδότηση τής δίνουν το προβάδισμα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα στην Αμερική.

Η Κίνα διαθέτει 27 πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή με μέσο χρονοδιάγραμμα κατασκευής περίπου επτά ετών, πολύ πιο γρήγορα από άλλες χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Καινοτομίας Πληροφορικής, ενός μη κομματικού ερευνητικού ινστιτούτου με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Η ταχεία ανάπτυξη από την Κίνα ολοένα και πιο σύγχρονων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με την πάροδο του χρόνου παράγει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και αποτελέσματα μάθησης μέσω της πράξης, και αυτό υποδηλώνει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στη σταδιακή καινοτομία σε αυτόν τον τομέα στο μέλλον», ανέφερε η έκθεση.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο σύνολο πυρηνικών σταθμών στον κόσμο και η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι η πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς εκπομπές είναι κρίσιμη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Ομως, μετά την έναρξη λειτουργίας δύο μεγάλων σταθμών στην Τζόρτζια πέρυσι και φέτος κοστίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια πάνω ​​από τον προϋπολογισμό τους και με καθυστέρηση ετών, δεν κατασκευάζονται νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ΗΠΑ. Ενα εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας που είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί σε εργαστήριο των ΗΠΑ ακυρώθηκε πέρυσι.

Κρατική υποστήριξη
Οι κρατικές τράπεζες της Κίνας μπορούν να προσφέρουν δάνεια έως και 1,4%, πολύ χαμηλότερα από τα διαθέσιμα στις δυτικές οικονομίες. Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της έχει επωφεληθεί από τη συνεχή κρατική υποστήριξη και τις στρατηγικές τοπικής προσαρμογής που επέτρεψαν στην Κίνα να κυριαρχήσει σε τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ο πρώτος στον κόσμο, αποκαλούμενος, τέταρτης γενιάς αντιδραστήρας υψηλής θερμοκρασίας ψύξης αερίου στον κόλπο Shidao λειτούργησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Ενωση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας ισχυρίζεται ότι το έργο περιελάμβανε την ανάπτυξη περισσότερων από 2.200 σετ «πρωτοποριακού παγκοσμίως εξοπλισμού» με συνολικό ποσοστό τοπικής τοπικής παραγωγής υλικών εγχώριας παραγωγής 93,4%.

Οι υποστηρικτές των αντιδραστήρων υψηλής τεχνολογίας λένε ότι είναι ασφαλέστεροι και πιο αποτελεσματικοί από τους σημερινούς σταθμούς. Οι επικριτές λένε ότι ορισμένοι νέοι αντιδραστήρες εισάγουν πολλαπλασιασμό και υλικούς κινδύνους.

Δεν ήταν πάντως όλα ομαλά για την Κίνα. Ο Σύνδεσμος Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας έχει προειδοποιήσει ότι υπήρξε σοβαρή υπερβολή στην παραγωγή πυρηνικών εξαρτημάτων και ο «υπερβολικός ανταγωνισμός» μείωσε τις τιμές και προκάλεσε ζημίες.

Ο Στίβεν Εζέλ, συντάκτης της έκθεσης, είπε ότι εάν οι ΗΠΑ θέλουν να χειριστούν με σοβαρότητα την πυρηνική ενέργεια, θα πρέπει να αναπτύξουν μια ισχυρή εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, τον εντοπισμό και την επιτάχυνση υποσχόμενων τεχνολογιών και την υποστήριξη της ανάπτυξης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. «Ενώ η Αμερική είναι πίσω, σίγουρα μπορεί να φτάσει τεχνολογικά», είπε.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube